İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat: Sınırlama Kalkabilir! İkinci El Otomobil Alacaklar Dikkat: Sınırlama Kalkabilir!

Ünlü ekonomist Atilla Yeşilada, Türkiye'deki şirket iflaslarının artışıyla ilgili kritik uyarılarda bulundu. Enflasyonun ve faizlerin yüksek seviyelere ulaştığı bir ortamda, iş dünyasının zorlu bir süreçten geçtiğine işaret eden Yeşilada, şirketlerin iflasla karşı karşıya olduğunu vurguladı.

Yeşilada'nın verdiği bilgilere göre, pandemi kriziyle birlikte başlayan ekonomik sıkıntılar özellikle Türkiye'deki şirketleri olumsuz etkiledi. İflas sayılarının rekor seviyelere çıktığını belirten Yeşilada, 2022'de 23,301 olan tasfiyeye giren şirket sayısının 2023'te %30'luk bir artışla 30,301'e yükseldiğini ifade etti. Aynı dönemde tamamen kapanan şirketlerin sayısının ise %14,1 artarak 25,235'e çıktığını açıkladı.

Ünlü ekonomist, faizlerin yükselmesiyle birlikte kredi kartı borçları ve tüketici kredileri üzerindeki faizlerin artmaya devam etmesi durumunda, gelecek yıl ödenecek faizin iki katına çıkabileceği uyarısında bulundu. Yeşilada, iş dünyasına "Hazırlıklı olun; aksi takdirde icra ve iflas riskiyle karşı karşıya kalabilirsiniz." uyarısında bulundu.

Ayrıca Yeşilada, IMF'nin zombi şirketler üzerine yaptığı araştırmaya da değindi. Türkiye'nin bu konuda önde gelen bir ülke olduğunu belirterek, yaklaşık yüzde 120'ye varan oranda zombi şirketlerin çoğunun küçük işletmeler olduğunu vurguladı. Herhangi bir ekonomik senaryoda veya faiz artışı durumunda bu şirketlerin iflas riskiyle karşı karşıya olabileceğini dile getirdi.

Kaynak: HABER MERKEZİ