Emekli maaşları üzerinde yapılacak olan kök maaş zammı, Temmuz ayında gerçekleştirilecek. SSK, Bağ-Kur ve memur emeklilerinin maaş artışları, enflasyon rakamlarının etkisiyle değerlendirilecek ve Ocak döneminde belirlenen en düşük emekli maaşı da artırılacak.

Ocak ayında yapılan kök maaş zammı yüzde 49,25 olarak belirlendi. SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zammı, yüzde 37,57'den yüzde 11,68'lik ek zam eklenerek yüzde 49,25'e yükseltildi. Aynı dönemde en düşük emekli maaşı ise 10 bin TL olarak belirlendi. Bu zam döneminde en düşük memur emeklisi maaşı da 14 bin 740 TL oldu.

Emekli maaşı zammı her yıl 2 kez, Ocak ve Temmuz dönemlerinde belirleniyor. 6 aylık enflasyon rakamları doğrudan SSK ve Bağ-Kur emekli zammını etkiliyor. Son dönemlerde bu rakamlara ilaveten refah payı verilmesi ise dikkat çekiyor.

Memur emeklileri ise enflasyon farkına ilaveten toplu sözleşme zammı alıyor. Bu fark, bir önceki dönemde verilen toplu sözleşme zammının üzerindeki 6 aylık enflasyon rakamını ifade ediyor. Ocak ayında toplu sözleşme zammı yüzde 15 olarak uygulandı. Temmuz döneminde ise bu rakamın yüzde 10 olması bekleniyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, enflasyon rakamlarına göre emekli maaşlarının yeniden değerlendirileceğini açıkladı. Bu kapsamda 6 aylık enflasyon rakamlarının belirlenmesi sonrasında emeklilere refah payı verilmesi masada.

Kıyıda köşede bu para varsa yaşadınız! Sarraflar bile tırım tırım onu arıyor! Eğer sizde de çıkarsa... Kıyıda köşede bu para varsa yaşadınız! Sarraflar bile tırım tırım onu arıyor! Eğer sizde de çıkarsa...

Nisan ayı enflasyonu yüzde 3,18 olarak açıklandı. SSK ve Bağ-Kur emekli maaşı zammı için 4 aylık enflasyon oranı yüzde 18,72 oldu. Geriye sadece Mayıs ve Haziran enflasyon rakamlarının beklenmesi kaldı.

Merkez Bankası'nın Nisan ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlarına göre, Mayıs ve Haziran ayı enflasyon beklentisi sırasıyla yüzde 3 ve yüzde 2,54 oldu. Buna göre 6 aylık enflasyon beklentisi yüzde 25,39 olarak hesaplanıyor.

Bu hesaplamalara göre SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 25,39, memur emeklisi zammı ise yüzde 19,93 olacak. En düşük emekli maaşı için ise iki formül üzerinden hesaplamalar yapılıyor.

Birinci formüle göre, 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 25,39'a göre en düşük emekli maaşı 12 bin 500 TL civarında belirlenecek. İkinci formül ise 1 yıllık enflasyon beklentisine dayalı ve en düşük emekli maaşının 13.500-14.000 TL civarında olabileceği hesaplanıyor.

En düşük memur emeklisi maaşının ise 17 bin 500 TL'yi aşması bekleniyor. Yapılacak düzenlemeler için Meclis'in karar alması gerekiyor ve bu kararlar enflasyon verileriyle birlikte belirleniyor."

Kaynak: HABER MERKEZİ