Vergi, harç ve cezalarda dev zam

2025 yılı için yapılan ekonomik öngörülere göre, tüketici fiyat endeksi (TÜFE) bazında enflasyonun yüzde 17,5 olması bekleniyor. Ancak, devletin çeşitli vergi, harç ve cezalara yüzde 44 oranında zam yapacağı öngörülüyor. Bu artış, emlak vergisinden araç muayene ücretlerine, pasaport harçlarından trafik cezalarına kadar geniş bir yelpazeyi kapsayacak.

Tapusu olanlara son 2 hafta! Artık bu belge şart oldu Tapusu olanlara son 2 hafta! Artık bu belge şart oldu

Yeniden değerleme oranı nedir?

Her yıl, Vergi Usul Kanunu gereği vergi, harç ve cezalar, yeniden değerleme oranı üzerinden artırılıyor. Bu oran, Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi'nin (Yİ-ÜFE) ortalamasına göre belirleniyor ve 2025’te yüzde 44 civarında bir zam getirecek. Bu oran, 2024 yılında yüzde 58,46 olarak uygulanmıştı.

Yİ-ÜFE'nin etkisi

Kasım 2023’te 2882,04 olan Yurtiçi Üretici Fiyat Endeksi, Eylül 2024’te 3659,84’e çıktı. Son 11 aylık ortalama endeks ise 3028,74. Bu artış, 2025’teki zam oranlarının belirlenmesinde kilit rol oynuyor. Hükümet, Cumhurbaşkanının yetkisini kullanmaması durumunda bu zam oranlarını uygulamaya koyacak.

Hangi kalemler zamlanacak?

Yılbaşında zamlanacak kalemler arasında emlak vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, özel iletişim vergisi, gelir vergisi tarifeleri, araç muayene ücretleri, trafik cezaları ve pasaport harçları yer alacak. Bu zamlar, halkın bütçesini önemli ölçüde zorlayacak gibi görünüyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ