Yatırım Araçlarının Reel Getiri Oranları

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) haziran ayı yatırım araçlarının reel getiri oranlarını açıkladı. TÜFE ile indirgendiğinde dolar %0,63, euro %1,02, BIST 100 endeksi %1,66 ve külçe altın %1,78 oranlarında yatırımcısına kaybettirirken, mevduat faizi %1,62 oranında kazandırdı.

Mevduat Faizleri ve Borsa

Önceki aylarda yatırımcıya en çok kazanç sağlayan yatırım borsa oluyordu. BIST 100 endeksi son zamanlarda sert düzeltmelere sahne olurken, daha risksiz ve güvenli olarak görülen mevduatlarda getiriler pozitife dönmeye başladı. Merkez Bankası verilerine göre 1 ile 3 ay vadeli mevduat faizleri 1.5 ay sonra ilk kez yükseliş gösterdi.

Ekonomist Hikmet Baydar, "Mevduat faizleri TÜFE’ye indirgenmiş reel getiri açısından şu anda haziran ayının lideri. Gerek döviz gerekse borsa ve külçe altın reel anlamda eksi getiri sağladı. Mevduatta yüksek getiri potansiyelinin net bir şekilde ortaya çıktığı belgelenmiş oldu," dedi.

Sosyal Yardımlar Mercek Altında: Hileli Boşanmalar Takibe Alındı Sosyal Yardımlar Mercek Altında: Hileli Boşanmalar Takibe Alındı

Döviz ve Altın Piyasası

Baydar, son üç aylık döneme bakıldığında borsanın daha ön plana çıktığını ancak mevduat faizinin TÜFE’ye göre %2.54 oranında kazandırdığını belirtti. Külçe altın, dolar ve euroda görünüm ekside. Bunun sebebinin ülkeye sıcak para girişi olduğunu belirten Baydar, "Doların reel anlamda prim yapması yabancı yatırımcının kaybetmesi anlamına gelir. Mevduat hala cazibesini koruyor," dedi.

Haziran ayında beklentilerin üzerinde bir enflasyon düşüşü olduğunu belirten Baydar, temmuz ve ağustos aylarında enflasyonda daha büyük bir düşüş öngörüldüğünü ve bu durumda mevduat faizinin hala popüler olacağını söyledi.

Borsa ve Dolar/TL Yönü

Baydar, borsada 11 bin puan seviyelerinin önemli bir direnç oluşturduğunu belirterek, "Orta vadeli göstergeler yönünü yukarı çevirdi. Merkez Bankası bilançosu daha düzgün. Önümüzdeki süreçte enflasyonda düşüş trendi devam edecek. Borsada yabancı yatırımcı girişleri ile birlikte 11 bin puan direncinin kırılacağını söylemek yanlış olmayacaktır. Borsada yeni bir trendin başlangıcında olabiliriz," dedi.

Dolar/TL’de aşağı yönlü baskının devam ettiğini belirten Baydar, "Dolar/TL’de yön hala aşağı. Kurun 32.90 seviyelerini görmesi lazım. Ufak tefek aşağı yönlü hareketlerle 32.20’lere düşebilir," dedi. Merkez Bankası'nın gelen dövizi almayarak piyasada satış baskısına izin verebileceğini ve bu durumda dolar/TL’de yönün aşağı inebileceğini söyledi.

Gram Altın Fiyatı

Gram altının şu an için yatay seyirde dalgalandığını belirten Baydar, "Gram altının 2500 liranın üzerinde birkaç gün tutunması gerekiyor. Dolar/TL’de aşağı yönlü hareket görülürse gram altında düşüş söz konusu olabilir. Şimdilik 2500’lerin üzerinde tutunmasını biraz daha zor görüyoruz," dedi.

Gelecek Beklentiler

Rating kuruluşlarının 'Türkiye’de işler yolunda gidiyor' açıklamalarının gelecekte not artırımı sinyali olarak algılanabileceğini belirten Baydar, yabancı yatırımcıların Türkiye’ye girişlerinin dolar/TL’de satış baskısını artırabileceğini söyledi. "Merkez Bankası bilançosu iyi durumda. Merkez Bankası artık gelen dövizi almayarak piyasada satış baskısına izin verebilir. Bu durumda dolar/TL’de yön aşağı inebilir," dedi.

Kaynak: TAKVİM