Geçen yıl 7 bin ila 14 bin lira arasında değişen anaokulu ücretleri, bu yıl 17 bin ila 35 bin lira aralığına yükseldi. Bakıcı ücretleri ise 45 bin liraya kadar çıktı. Bu durum, çalışan aileleri alternatif çözümler aramaya iterken, birçok aile çocuklarının bakımını aile büyüklerine emanet etmeyi tercih ediyor.
Ancak İstanbul'da geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 150 oranında artan anaokulu ve bakıcı ücretleri, aileler üzerinde büyük bir mali yük oluşturuyor.
Bazı aileler, bu yüksek maliyetler nedeniyle çocuklarının bakımını sağlamak için anneanne, babaanne gibi aile büyüklerinden destek almayı tercih ederken, diğer aileler ise artan fiyatlara rağmen anaokulu ya da bakıcı hizmetlerinden vazgeçmiyor. Anaokulu tercihinde, çocukların eğitim kalitesi, çeşitli etkinlikler ve yaşıtlarıyla sosyalleşme imkânı sunulması gibi faktörler etkili oluyor.
ANAOKULU FİYATALARI 17 BİN İLA 35 BİN ARASINDA
Özel Anaokulları Derneği Başkanı Hacı Murat Kuş, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 150 artan fiyatlarla ilgili konuştu.
Kuş, "Biz geçen sene 7 bin ila 14 bin arasındaki rakamları söylemiştik. Bakıcı fiyatları ise 15 bin lira civarındaydı. Bu sene ise, anaokullarında 17 bin ila 35 bin lira bandı arasında bir rakam söz konusu. Burada okulun vermiş olduğu hizmetlere ve o bölgede bulunan mülkün kira giderleri ve diğer giderlerine göre orantılı olarak değişiyor. Kıyasladığımız bakıcı fiyatları da şu anda yaklaşık 45 bin lira gibi bir rakama tekabül ediyor" dedi.
VELİLERİN KAFASI KARIŞIK
Hacı Murat Kuş, "Ülkemizin koşulları belli. Maalesef ki şu anda hem anne hem de babanın çalışması gerektiği bir durumun içerisindeyiz. Bu sebepten dolayı da hem anne çalışıyor hem de baba çalışıyor ve çocuklarını nereye bırakacaklarını bilmeyen bir veli kitlemiz var" dedi.
İmkanı olmayan ailelerde anneanne ya da babaannelerin devreye girdiğini belirten Kuş, "Burada eğer imkan varsa veliler bir anaokuluna verebiliyor, imkanı yoksa da köyünden ya da şehrinden anneanne ya da babaanne gelip bu işler için yardımcı olabiliyor. Bu imkanı da sağlayamıyorlarsa ya da çocuğun çok fazla bakıma ihtiyacı varsa bakıcı devreye giriyor. Kimisi dil eğitimi için bakıcıları tercih ediyor ancak anaokulu bu konuda akran eğitimi de dahil olmak üzere çocukların en net bir şekilde gelişimlerini sağlayabileceği yerlerden bir tanesi" diye konuştu.
VELİLERE RUHSAT UYARISI
Anaokulunu tercih edecek ailelerin dikkat etmesi gereken konuları vurgulayan Kuş, konuya ilişkin şunları kaydetti:
"Hiçbir veli okulun ruhsatını asla sorgulamıyor. Yani okula gidip ruhsatınız var mı, ruhsatınızda kaç kontenjanınız var, kaç öğretmeniniz var, öğretmenlerimizin nitelikleri neler ve mezuniyetleri nedir gibi sorular sorulmuyor. Bunların haricinde de ilk yardım sertifikası var mıdır gibi şeyleri sormuyor veliler. Bunlar çok önemli şeyler. Sadece fiziksel mekan önemli değildir. Fiziksel mekana bakarsak yanılırız aldanırız. Çocuklarımızı gönderirken hangi kuruma veriyorsunuz, hangi şartlarda veriyorsunuz, hangi eğitimleri alıyor, ne kadar fiyat aralığı veriyor. Burada çok ucuz fiyatlara girdiğiniz zaman mutlaka sıkıntı yaşarsınız. Öğretmen kalitesizlikleri olabiliyor, herhangi bir şekilde öğretmenlik vasfını yitirmiş kişilerin sınıflara girdiği duyumlarını da alıyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı bu konuda gerekli tedbirleri alıyor ama burada öncelik her zaman velidir. Velilerimizin bu konuyu da dikkate almasını önemle rica ediyoruz" şeklinde konuştu.