Doğum İzni Uzatılacak mı?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın azalan doğum oranlarıyla ilgili "Alarm veriyor" sözlerinin ardından annelere destek hazırlıkları için düğmeye basıldı. Konuyla ilgili bakanlıklar çalışmalara başladı. Özellikle doğum izninin uzatılması üzerinde duruluyor. Çalışmalar kapsamında doğum izninin uzatılması durumunda oluşacak ilave maliyet hesaplanırken, çalışan kadın sayısı, doğum oranı ve işten uzak kalma sürelerinin etkileri masaya yatırılarak bir yol haritası hazırlanacak.
Konu, geçtiğimiz haftalarda MKYK toplantısında da gündeme gelmişti. Kadınların doğum izninin 4 aydan 1 yıla uzatılması yönündeki talepleri MKYK'ya taşınmış, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de "Bize ne düşerse varız" yanıtını vermişti.
Kreş ve Kira Desteği
AK Parti kurmayları, atılacak adımların sadece doğum izniyle sınırlı kalmaması gerektiğini belirtti. Dünya örneklerinin incelenerek ikinci ve üçüncü çocuğa kademeli olarak devlet desteği verilmesi, kreş veya kira desteği ya da kadınların özlük haklarıyla ilgili düzenlemeler de gündeme taşındı.
Çocuğa Göre Yaş Desteği
Çalışmalar kapsamında annelerin emekliliğini kolaylaştıracak adımlar da ele alınması bekleniyor. Emeklilik yaşının, özellikle kadınlarda çocuk sayısına göre esnetilmesi gündemde. Bu kapsamda ağır işlerde uygulanan yıpranma payı sistemine benzer bir modelin devreye alınması planlanıyor. Bu modelin hayata geçirilmesiyle, çocuk sayısına göre emeklilik yaşından indirim yapılırken, prim de eklenebilecek.
Borçlanma İmkanı
Masaya taşınması beklenen bir formül de doğum borçlanmasına ilişkin... Kadınların sigorta başlangıcından önceki doğumlar için de borçlanma yapabilmesi talepleri değerlendirilecek. Kadınlar halen işe giriş tarihinden ya da stajdan sonra doğan çocukları için borçlanma yapabiliyor. Bu borçlanma ile kadınlar eksik primlerini tamamlayabiliyor. Sigortadan önceki doğumların borçlanması, erken emeklilik yolunu açacak. Kadınlar sigorta başlangıcını bu yolla geriye çekebilecek.
Hazırlanacak formüller Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunulacak. Erdoğan'ın kararı sonrası hazırlanacak düzenlemelerin yasalaştırılması süreci başlatılacak.