Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak Kadınların beklediği ürün BİM’e 99 liraya geldi! Resmen sıra olacak

İlk defa araba alacaklara yönelik büyük bir kampanya başlatan hükümet, beş yıl satmama şartıyla ÖTV'siz araç veya ÖTV indirimi imkanı sunacak. Bu düzenleme, pandemi sonrası artan araç fiyatları ve tedarik sorunları nedeniyle zorlaşan araç sahibi olma sürecini kolaylaştırmayı amaçlıyor. Türkiye’de döviz kuru ve enflasyonun etkisiyle hızla artan araç fiyatlarına karşı bu yeni kampanya, otomotiv sektörünü canlandırmayı ve satışları artırmayı hedefliyor. Kampanya, ihtiyaç sahiplerine büyük bir fırsat sunuyor.

Pandemi döneminde araç fiyatları tam gaz yükselirken yaşanan yükseliş koronavirüs salgının sona ermesinin ardından da devam etmişti. Araba fabrikalarının pandemi döneminde uzun süre kapalı kalması, uçuş yasakları ile tedarik zorlukları yaşanması, sonrasında patlak veren çip krizi üretimi baltalarken talebin bir anda pik yapması ile arz talep dengesi yıkılmış, fiyatlarda patlama yaşanmıştı.

Türkiye'de aynı dönemde döviz kuru ve enflasyon rakamlarında da rekor çıkış yaşanmasının etkisiyle yaşanan yükseliş daha fazla hissedilmiş, ülkemiz araba fiyatlarının en çok arttığı ülkelerin başında yer almıştı. Aynı dönemde vatandaşların arabayı tekrar bir yatırım aracı olarak görmesi ve al sat yapmaya başlaması ile yaşanan yükseliş daha keskin bir hali almış, en ucuz sıfır araç fiyatı 800 bin lirayı aşmıştı. Hükümetin ilk arabam kampanyası ile yükselen araç fiyatlarına müdahele edeceği iddia edildi.

YENİ CUMHURBAŞKANI MÜJDESİ İLK ARABAM KAMPANYASI MI?

Yaşanan yükselişin etkisi her geçen gün piyasada daha fazla hissedilirken hükümetin ilk arabasını alan kişilere yönelik yeni bir düzenleme içerisinde olduğu iddia edildi. Söz konusu düzenleme kapsamında sadece ilk arabasını alacak kişilere yönelik 5 sene satmama şartı ile ÖTV'siz araç alımı ya da ÖTV indirimi imkanı sunacağı iddia edildi. Ankara kulislerinde konuşulan bilgilere göre duran araç satışlarını canlandırmak, otomotiv sektörünü ayakta tutmak için hükümetin bu plan üzerinde çalıştığı iddia edildi.

Sıfır araç almak isteyen kişilere yönelik olarak ÖTV indirimi çalışılırken ikinci el araba almak isteyen kişiler için ise 2.el araç ithalatı gündeme taşındı. Söz konusu araçlarda model yıl ve marka şartı olabileceği, yine bu araçlarda da 5 sene satmama şartı olacağı belirtiliyor. Hükümetin yeni araç planının önümüzdeki günlerde kesinleşebileceği, cari açığı etkilemeden sadece ihtiyaç sahibi olan kişilerin araba almasını sağlayacak şartlarla gelebileceği ifade edildi.

Kaynak: HABER MERKEZİ