Son zamanlarda sıfır araçlar, ikinci el statüsüne girmemesine rağmen sadece ruhsatlarının çıkmış olması nedeniyle 6 ay boyunca satış beklemek zorunda kalıyordu. Ancak yeni düzenleme ile bayilere verilecek özel bir izin sayesinde, bu araçlar beklemeye gerek kalmadan daha erken satışa sunulabilecek.

Fiyatlardaki Yükselişi Durdurabilir

Milliyet'in haberine göre, İMAS Başkanı Hayrettin Ertemel, Ticaret Bakanlığının bazı araçları 6+6 kuralından muaf tutarak, otomobil fiyatlarındaki beklenen yükselişi bir süre daha sabit tutabileceğini ifade etti. "Otomobil fiyatları daha fazla düşmez," diyen Ertemel, mevcut stoklarla bir süre daha indirimli fiyatlarla otomobil temin etmenin mümkün olduğunu belirtti. Ancak döviz kuru ve maliyetler göz önünde bulundurulduğunda, fiyatların en düşük seviyede olduğu ve daha fazla düşüş olmayacağı kanaatinde olduğunu ekledi.

2025 Yılında Etkisi Hissedilecek

Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı

Genel Güvenlik Yönetmeliği (GSR) ile yükselen maliyetlere bağlı olarak fiyat artışları görüleceğini belirten Ertemel, yönetmeliğe uymayan araçlarda maliyetlerin daha düşük olmasından dolayı, mevcut stoklarla indirimli fiyatlarla otomobil temin etmenin mümkün olduğunu söyledi. Fiyatların yıl sonuna kadar sabit kalması beklenirken, GSR'nin fiyatlara etkisinin 2025 yılı ilk çeyreğinde hissedileceği öngörülüyor.

Muafiyet Kararının Detayları

Ertemel, Ticaret Bakanlığının alabileceği muafiyet kararının detaylarının henüz belli olmadığını belirtti. Bu araçların bayilerin değil, distribütörlerin doğrudan son kullanıcıya satacağı beklentisinin hâkim olduğunu ifade etti. Bayiler veya doğrudan satış fark etmeksizin, sağlanabilecek muafiyetin suistimal edilmemesi ve maksadına uygun kullanılması amacıyla denetlemenin oldukça önemli olduğuna dikkat çekti.

Kaynak: KARAR