ÇİFTÇİYE DESTEK VERİN
Doğu Karadeniz Bölgesi'nde kokarca zararlısıyla mücadele çalışmaları devam ediyor. Trabzon’un Arsin ilçesinde oldukça fazla görünen zararlıya karşı muhtarlara dağıtılan ilaca dikkat çekildi. Arsin Muhtarlar Derneği Başkanı Orhan Yaşar Sunguroğlu öncülüğünde toplamda 23 muhtar bir araya gelerek, Kokarca ile mücadele noktasında yetkililerden destek istedi.
Ziraat mühendisleriyle profesyonel bir ilaçlama yapılmasının önemine vurgu yapan muhtarlar, kokarcayla mücadelenin kolay olmadığını ve uzman eşliğinde gerçekleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Kokarcayı kapsamlı bir sorun olarak değerlendiren Arsin Muhtarlar Derneği Başkanı Orhan Yaşar Sunguroğlu, önemli açıklamalarda bulundu.
KARADENİZDE FINDIK BİTECEK DEDİLER
Sunguroğlu, “Arsin’de Kokarca ile bir mücadele başladı. İlçe Tarım Müdürlüğü bunun ile savaşıyor. Bizim kafamızda milyonlarca soru işareti var. Acaba bu ilaç ne kadar faydalı? 2030 yılında Karadeniz’de fındık bitecek deniliyor. Nasıl bitecek? Bu bizim geleceğimiz, rızkımız. Bize verilen ilaçları evlere vuruyoruz ama bu akıp toprağa gidecek. Bu konuda bizler inanılmaz endişeliyiz. Kokarca zararlısı fındıklıklarda bulunuyor ve şuan saklanma dönemine girdi, o yüzden de evlere saldırıyor. İlacın altındaki ibareyi okuduğumda tüylerim ürperdi. Bakın bu evlerde insanlar yaşıyor. Bu işi neden mahalle muhtarları ile İlçe Tarım Müdürlüklerine bıraktılar. Bu iş profesyonel insanların işidir. Bizde muhtarlar olarak tabi ki de üstümüze düşen her işi yaparız ama bu bizim işimiz değil. Bir sürü endişe var sağlık açısından, gelecek açısından korkumuz büyüktür. Sorumluluk bizim üstümüzde kaldı buradan yetkililere sesleniyorum. Vatandaşımızın her türlü yanındayız. Biri bize yol göstersin. Kutuda yazanlara bakıldığında riskli bir süreç. Bunun vebalini biz almak istemiyoruz. Bu bizim yapabileceğimiz iş değil. Kokarca ile mücadele basit bir şey değil. Ancak büyük bir sermaye ve bilirkişi eşliğinde bu iş yapılabilir” diye konuştu.
HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI
Sunguroğlu, “Ziraat mühendisleri, belediyeden oluşan bir ekip ile beraber, ortak akıl ile ilaçlamayı yapalım. Bizlerde muhtarlar olarak işin başında durur, takip eder, yol gösteririz. Bunun yanında kokarca zararlısı ile destek noktasında, fındıktan en çok faydalanan, bu işin ekmeğini yiyen firmaları da bu mücadeleye davet ediyorum. Örnek verecek olursam Ferrore 450 gr fındık ezmesine kaç TL’ye satıyor. Yarın bu fındığın başına bir şey geldiğinde bundan onlarda etkilenecek. Bir şişe kutulu tuzak 400 TL çiftçi bunu nasıl alsın. Büyük fındık tüccarları, fabrikalar, vatandaşa destek versin. Şu dönemde herkes elini taşın altına koymalıdır. Bu yıl üreticinin yüzde30 kaybı var. Bu işin üstesinden muhtarların gelebileceğini sanmıyorum. Kaş yaparken göz çıkarmak istemiyoruz, işinin piri insanlar bunu yapsın. Her köye 2-3 kişi görevlendirin, muhtarda gider yön verir” ifadelerini kullandı.