Borçka Barajı, ürettiği enerjinin yanı sıra, baraj gölünde sürdürülen kafes balıkçılığıyla ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Barajın 2009 yılında su ürünleri yetiştiriciliğine açılmasının ardından yapılan yatırımlarla baraj gölü adeta balık üretim merkezine dönüştü.

Baraj gölünde kurulan 11 farklı tesiste üretilen ve Türk somonu olarak adlandırılan alabalıklar, Japonya ve Rusya başta olmak üzere dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

Tiflis’teki sağlık kuruluşları Trabzon ile iş birliğine hazır Tiflis’teki sağlık kuruluşları Trabzon ile iş birliğine hazır

Öte yandan, 2012 yılında su tutarak elektrik üretmeye başlayan Deriner Barajı'nda da somon üretimi için şirketlerin başvurusu kabul edildi. 2023 yılında Artvin'de, Çoruh Nehri ve denizde olmak üzere gerçekleştirilen üretimlerde 14 bin 400 ton Türk somonu üretildi.

Somon üretim kapasitesinin daha da artırılması hedeflenirken, Deriner Barajı'na kurulacak olan 24 kafesle bölgedeki somon üretiminin ülke ekonomisine katkısının daha da artması bekleniyor.


 

Editör: Birol Sancak