Gal Arısına Karşı Biyolojik Mücadele

Çin'den dünyaya yayılan ve kestane ağaçları ile meyvelerine zarar veren gal arısı, şimdi de Samsun’daki kestane ağaçlarına saldırmaya başladı. Amasya Orman Bölge Müdürlüğü, bu zararlıyla mücadele etmek amacıyla önlem aldı. Salıpazarı Orman İşletme Şefliği, gal arılarıyla biyolojik mücadelede etkili bir yöntem olarak torymus sinensis böceğini kestane ağaçlarının yoğun olduğu bölgelere bırakma kararı aldı.

Katil Arı Gal Arısına Karşı

Yayla Mahallesi'nde bulunan kestane ağaçlarına yönelik yapılan mücadele kapsamında, 200 adet gal arısının yırtıcısı olan torymus sinensis böceği salındı. Bu böcek, yalnızca kestane ağacına oluşan gallerin içindeki larvaları hedef alarak, gal arısının popülasyonunu azaltmayı amaçlıyor. Torymus sinensisin larvaları, gal arısının larvasından beslenerek onların büyümesini engelliyor ve bu sayede kestane ağaçlarının zarar görmesini önlüyor.

Sürekli Üretim ve Salım Devam Edecek

Salıpazarı Orman İşletme Şefliği, gal arılarıyla etkili bir mücadele gerçekleştirmek için torymus sinensisin böceğinin üretilmesi ve doğaya salınması işlemlerine ara vermeden devam edeceklerini açıkladı. Bu biyolojik mücadele yöntemi, kestane ormanlarının sağlıklı bir şekilde korunmasına yardımcı olacak.

Tıbbı Sekreterler Günü Of’ta Kutlandı; ‘En yakın mesai arakadaşı’ Tıbbı Sekreterler Günü Of’ta Kutlandı; ‘En yakın mesai arakadaşı’

Doğanın Dengesini Koruma Amacı

Biyolojik mücadele ile gal arılarının larvalarının yok edilmesi hedefleniyor. Böylece kestane ağaçlarının popülasyonu korunarak, tarımsal üretimin sürdürülebilirliği sağlanacak. Torymus sinensisin, doğası gereği sadece gal arıları ile mücadele etmesi, bu yöntemi daha da etkili kılmaktadır.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN