Rusya-Ukrayna Savaşı’nın başlamasıyla birlikte Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, Rus gazına bağımlılığı azaltmak için yoğun çaba harcadı. Doğal gazda yüzde 40 seviyelerinde olan bağımlılık oranını yüzde 8’e kadar düşüren AB, bu süreçte sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatına yöneldi. Ancak Avrupa, LNG ithalatında Rusya ile bağını koparmakta zorlanıyor.
Son verilere göre, 2023 yılında Avrupa’nın toplam LNG ithalatı 134 milyar metreküp oldu ve bunun 18 milyar metreküpü Rus LNG’sinden oluştu. Avrupa'nın LNG talebindeki artışla birlikte Rusya’nın Avrupa’ya LNG ihracatı da yükseldi. Rusya’dan LNG ithalatı 2021’de 18,2 milyar metreküp iken, bu rakam 2022’de 21,2 milyar metreküpe çıktı. Avrupa ülkeleri, 2023'te Rusya’nın deniz yoluyla yaptığı süper soğuk LNG ihracatının yaklaşık yarısını aldı.
Fransa, 30 milyar metreküplük ithalatla Avrupa’nın en büyük LNG alıcısı oldu. AB'nin, LNG ithalat kapasitesini artırmak için yeni projeler üzerinde çalıştığı ve bu kapasitenin 2030’a kadar 568 milyar metreküpe çıkarılmasının hedeflendiği belirtildi.
AB’nin haziran 2023’te kabul ettiği 14. yaptırım paketi, LNG ticaretini doğrudan engellemiyor. Rusya Başbakan Yardımcısı Alexander Novak da Avrupa’nın Rus LNG’si alımını durdurmak gibi bir planı olmadığını daha önce açıklamıştı.
Enerji arz güvenliğini sağlamak için farklı kaynaklardan LNG ithalatına yönelen Avrupa, bir yandan bağımlılığı azaltmaya çalışırken diğer yandan Rus LNG'sine yönelik ticari ilişkilerini sürdürüyor. Uzmanlar, AB'nin enerji arzını çeşitlendirmesi gerektiğini vurguluyor, ancak LNG ithalatında Rusya’nın payının hala yüksek olması enerji politikalarını yeniden gözden geçirmeyi gerektiriyor.