"KORUMACILIK ARTIK YENİ NORMAL"

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4. Tarım Orman Şûrası’nda yaptığı konuşmada küresel ticaret düzenine ve Türkiye ekonomisine dair önemli uyarılarda bulundu. Küresel düzeyde korumacılığın arttığını vurgulayan Şimşek, bu durumun küresel büyümeye zarar verdiğini ifade ederek, “Korumacılık artık yeni normal sayılabilir” dedi.


KÜRESEL BORÇLULUK YÜKSEK, TÜRKİYE AVANTAJLI

Dünyada borcun milli gelire oranının %328 seviyesine ulaştığını belirten Bakan, Türkiye'de bu oranın %93 olduğunu söyledi. Şimşek, “Düşük borçluluk oranımız, büyüme potansiyelimizi artırıyor” diyerek bu durumun Türkiye açısından yapısal bir avantaj sunduğunu kaydetti.


NÜFUSTA YAŞLANMA SORUNU VE KADIN İSTİHDAMI

Türkiye'nin önümüzdeki 20 yıl için nüfus avantajını koruyacağını belirten Şimşek, doğurganlık oranının hızla düştüğüne dikkat çekti. Kadın istihdamının artırılmasının kritik olduğunu vurgulayan Bakan, %36 olan kadın iş gücüne katılım oranının OECD ortalaması olan %67’ye çıkarılmasının mümkün olduğunu ve bunun için reformlara devam edeceklerini belirtti.


ENFLASYONLA MÜCADELEDE KRİTİK DÖNEM: DEZENFLASYON BAŞLADI

Bakan Şimşek, 2024’ün ikinci yarısının dezenflasyon dönemi olduğunu ilan etti. Son yaşanan kur oynaklıklarının geçici olduğunu ve enflasyon hedefinin net olduğunu vurguladı:


KİRA ARTIŞLARINA MÜDAHALE SİNYALİ

Kiralar ve hizmet enflasyonu konusuna da değinen Şimşek, %25 kira artış sınırının güncellendiğini hatırlatarak, bu alandaki katılığın enflasyonu yukarı çektiğini belirtti. Eğitim gibi bazı hizmetlerde ise doğrudan müdahaleye gitmediklerini açıkladı.


“EKONOMİDE PROGRAM İŞLİYOR, OYNAKLIKLAR KALICI DEĞİL”

Kur oynaklığına ve TL’nin %3-3,5 değer kaybına rağmen Şimşek, orta vadede bu durumun dezenflasyonist etki yaratacağına dikkat çekti. “Enflasyonu kontrol altına aldık. Program çalışıyor ve başarıya ulaşıyoruz” diyerek sürecin sürdürülebilir olduğunu ifade etti.

Kaynak: gazetevatan