Proje, Bartın'da yaşanan sel ve kuraklık risklerinin azaltılmasını hedefliyor. Bartın Valiliği İl Özel İdaresi ve Bartın Belediyesi'nin proje ortakları olduğu çalışmalar kapsamında, Bartın Çayı Havzasının su döngüsündeki ani değişimlere uyum sağlayacak akıllı sistemlerin kurulumu gerçekleştiriliyor.

Saha çalışmaları, BARÜ'den Doç. Dr. Ersin Alaybeyoğlu ve Dr. Öğr. Üyesi Ercan Gemici liderliğinde yürütülüyor. İl Özel İdaresi yetkilileri ve köy halkının katılımıyla gerçekleştirilen çalışmalarda, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) analizleri yapılarak istasyonların nihai konumları belirleniyor.

Akıllı Taşkın Uyarı Sistemi ile elde edilen veriler, nesnelerin interneti (IoT) teknolojisiyle anlık olarak veri merkezine aktarılacak. Bu süreçte BİRUS proje ekibi, prototip olarak üretilen istasyonların elektrik-elektronik ve haberleşme ağının kurulumunu gerçekleştiriyor.

BARÜ Rektörü Prof. Dr. Orhan Uzun, proje kapsamında atılan adımların önemine vurgu yaparak, taşkın erken uyarı sisteminin kurulmasının bölgedeki taşkın risklerinin etkin bir şekilde yönetilmesine katkı sağlayacağını belirtti.

Trabzon'da Teknoloji Festivali: "Hedef Geleceğimiz" Trabzon'da Teknoloji Festivali: "Hedef Geleceğimiz"

BİRUS Projesi, Taşkın Uyarı Sistemi yanı sıra haritalama, mobil gözlem platformu, yağmur suyu hasadı ve yeşil çatı çözümleri gibi çeşitli aktiviteleri de içeriyor. Bu kapsamda, Bartın'da iklim değişikliğine uyum sağlamak adına çok yönlü ve disiplinlerarası bir çalışma yürütülüyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA