Of Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Şaban Uysal, hemofilinin tedavi edilebilecek bir hastalık olduğunu vurguladı. Kanın pıhtılaşmasını sağlayan faktörlerin eksikliğinden kaynaklanan bu kanama bozukluğunun nadir görülen bir hastalık olduğunu söyleyen Uysal, genellikle kalıtsal olan hemofilinin erkeklerde daha sık görüldüğünü ifade etti. Yaklaşık 5 bin doğumda bir ortaya çıkabilen bu hastalığın ömür boyu devam ettiğini ve hastaların düzenli olarak pıhtılaşmayı sağlayan faktörleri ilaç olarak alması gerektiğini belirtti.
Hemofilinin başlıca iki tipinin bulunduğunu açıklayan Uysal, Hemofili A'da faktör 8 eksikliği, Hemofili B'de ise faktör 9 eksikliği olduğunu belirtti. Hastaların kanamayı önlemek için bir dizi önlem alması gerektiğini vurgulayan Uysal, bu önlemler arasında düzenli hekim kontrollerine gitme, kanama belirtilerini öğrenme, rastgele ağrı kesici ve aspirin kullanmama, ağız hijyenine dikkat etme, diş eti kanamasına karşı dikkatli olma ve seyahatlerde yanlarında faktör ilaçlarını bulundurma gibi adımların bulunduğunu belirtti.
Uysal, son yıllarda hemofili tedavisindeki gelişmelerin hastaların yaşam kalitesini artırdığını ve toplum düzeyinde beklentilerini benzer hale getirdiğini ifade etti.