Kaplan, Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Trabzon Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü biosidal mücadele programı çerçevesinde üreticilerle bir araya geldi. Yomra ilçesindeki Kılıçtepe Camii önünde düzenlenen toplantıda, kahverengi kokarcanın 2017'de Türkiye'ye girmesiyle başlayan mücadele süreci hakkında bilgi verdi.
Kaplan, kahverengi kokarcayı tamamen yok etmenin zor olduğunu ancak zararını baskılamanın mümkün olduğunu vurguladı. "Bu zararlı ile mücadelede en önemli stratejimiz kışlak mücadelesidir" diyen Kaplan, feromon tuzakları ile bu zararlının etkilerini azaltacaklarını ifade etti.
Samuray arısının biyolojik mücadeledeki rolüne de değinen Kaplan, "Bu arı, kahverengi kokarcanın yumurta kümelerine girerek kendi yumurtalarını bırakır ve böylece kokarcayı yok eder" şeklinde konuştu. İtalya'nın üretim kapasitesine dikkat çeken Kaplan, Karadeniz Araştırma Enstitüsü'nün 150 bin Samuray arısı ürettiğini belirtti.
Trabzon Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Bülent Sağır, mücadelenin birçok aşamasının olduğunu ve bu konuda toplumun da desteğine ihtiyaç duyduklarını belirtti. "Topyekün bir mücadele sergilersek, kahverengi kokarcanın popülasyonunu azaltabilir