Kayıt Dışı Çalışmanın Riskleri

Deniz, kayıt dışı istihdamın, çalışanların Sosyal Güvenlik Kurumuna hiç bildirilmemesi veya çalışma günleri ve ücretlerinin eksik bildirilmesi şeklinde gerçekleştiğini belirtti.

Sigorta günleri eksik olan çalışanlar, emeklilik için gerekli şartları yerine getiremezler. Çalışamaz duruma geldiklerinde malullük aylığından yararlanamaz, vefat etmeleri durumunda eş ve çocukları ölüm aylığı alamaz.”

Emeklilik Reformunda Yeni Dönem: Prim Günü Esasına Göre Aylık Hesaplaması Başlıyor Emeklilik Reformunda Yeni Dönem: Prim Günü Esasına Göre Aylık Hesaplaması Başlıyor

Deniz ayrıca, kayıt dışı çalışan kişilerin işsizlik sigortası, ihbar ve kıdem tazminatı, yıllık izin ve doğum izni gibi haklardan da mahrum kalacağını hatırlattı. Kayıt dışı istihdam, çalışanların genel sağlık sigortası primlerini kendilerinin ödemek zorunda kalmasına neden olabilir.

Sigortalı Çalışmak Anayasal Bir Haktır

Nejat Deniz, sigortalı çalışmanın bir zorunluluk olduğunu hatırlatarak şunları söyledi:

"İşverenlerin çalışanlarını sigortasız olarak çalıştırma hakları olmadığı gibi, çalışanların da sigortasız çalışmayı isteme hakları yoktur."

Haklarınızı Sorgulayın

Vatandaşların, sigortalı çalışmalarının e-Devlet üzerinden kontrol edilebileceğini belirten Deniz, hak ihlali durumunda 7/24 ALO 170 Çalışma ve Sosyal Güvenlik İletişim Merkezi'ni arayabileceklerini söyledi.

“Çalışanların haklarını korumak adına düzenli olarak çalışma bildirimlerini kontrol etmeleri ve eksiklik durumunda gerekli mercilere başvurmaları önemlidir.”

SGK, Rehberlik Çalışmalarını Sürdürüyor

Bayburt SGK İl Müdürlüğü, her yıl rehberlik faaliyetleri düzenleyerek, toplumun bilinçlenmesi için bilgilendirme çalışmalarına devam ediyor. Nejat Deniz, kayıt dışı istihdamın önüne geçmek için vatandaşlardan iş birliği beklediklerini belirtti.

Muhabir: TUNCAY UÇKUN