Besicilerden Ünal Şeker, bu yıl yaşanan aşırı sıcakların hayvanları bunaltarak zaman zaman hastalanmalarına bile neden olduğunu belirtti. Şeker, "Sıcak onlar da bunalıyor. Onlar da biz de ağaç dibinde uyuyoruz, serinliyoruz" dedi. Küçükbaş hayvanlar, güneşe maruz kalmamak için ağaç diplerine sığınarak serinlemeye çalışırken, büyükbaş hayvanlar ise suya girerek serinlemeyi tercih ediyor.

Trabzon bir değerini daha kaybetti Trabzon bir değerini daha kaybetti

Besici Bünyamin Ayata, "Çobanlık yapıyoruz. Sıcak hava bizi de sürüyü de etkiliyor. Zervecik mevkiinde inekleri otarıyorum. Öğle oldu mu suya doğru yaklaşıyorlar, dereye girip serinliyorlar" şeklinde konuştu. Büyükbaş hayvanlar, öğle saatlerinde sulu derelere girerek serinlerken, küçükbaş hayvanlar ise genellikle ağaç diplerinde serinlemeye çalışıyor.

Sıcak havanın hayvanları olumsuz etkilemesi nedeniyle besiciler, hayvanların serinlemesi için ekstra önlemler alıyor. Besiciler, hayvanların sağlıklarını korumak ve sıcak hava nedeniyle oluşabilecek sorunları en aza indirmek için ağaç gölgelerini ve su kaynaklarını kullanıyor.

Bayburt’un Demirözü ilçesindeki besiciler, aşırı sıcaklarla mücadele ederken, hayvanlarının da bu durumdan en az şekilde etkilenmesi için çaba gösteriyor. Bu tür önlemlerle hayvanların sağlığını korumaya çalışan besiciler, hem kendi hem de hayvanlarının serinlemesi için uygun ortamlar yaratıyor.

Muhabir: NEZİHA ÇAKIROĞLU