Bayraktar TB3’ün İlk Silah Testi Tam İsabetle Sonuçlandı
Bayraktar TB3, ilk kez silahlandırılarak Roketsan tarafından geliştirilen MAM-T mühimmatını kullandı. 17 Ocak’ta Edirne’nin Keşan ilçesindeki Baykar Uçuş Eğitim ve Test Merkezi’nden havalanan SİHA, ASELSAN’ın ASELFLIR-500 sistemiyle hedefini başarıyla vurdu.
Gemi Uyumlu İlk SİHA
Bayraktar TB3, 19 Kasım 2024’te TCG Anadolu gemisinden iniş ve kalkış yaparak dünya havacılık tarihinde bir ilki gerçekleştirmişti. İniş destek ekipmanı kullanmadan başarıyla tamamlanan bu süreç, TB3’ün kısa pistli gemilerde operasyon kabiliyetini kanıtladı.
Yerli ve Milli Motor: PD-170
TEI tarafından geliştirilen PD-170 motoru ile donatılan Bayraktar TB3, 25 Haziran 2024’te Yüksek İrtifa Sistem Performans Testi’ni başarıyla tamamlayarak 36 bin 310 feet irtifaya ulaştı. Bayraktar TB3, irtifa rekorunda Bayraktar AKINCI TİHA’nın ardından ikinci sırada yer alıyor.
Milli Kamera Entegrasyonu
ASELSAN tarafından geliştirilen ASELFLIR-500 sistemi ile donatılan TB3, mart ayında bu yeni teknolojiyi test etmişti. ASELFLIR-500, dünyadaki muadillerine göre üstün bir performansa sahip.
887 Saatlik Uçuş Deneyimi
Toplamda 887 saatten fazla uçuş gerçekleştiren Bayraktar TB3, 32 saat havada kalarak uzun süreli görevlerdeki başarısını kanıtladı. Sınıfının lideri olmaya hazırlanan TB3, katlanabilir kanatları ve görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyetiyle deniz aşırı operasyonlarda kritik bir güç sağlayacak.
Türkiye’nin Gücüne Güç Katacak
Bayraktar TB3, keşif-gözetleme ve taarruz görevlerinde kullanılmak üzere geliştirildi. Taşıdığı akıllı mühimmatlar ve yüksek operasyon kabiliyetiyle Türkiye’nin savunma sanayisinde önemli bir yer tutacak ve caydırıcı gücünü artıracak.