Ramazan Bayramı yaklaşırken sofraların vazgeçilmezi baklava, bu yıl birçok vatandaş için lüks haline geldi. Son bir yılda baklava fiyatlarına yüzde 50’ye varan zam yapılırken, kaliteli fıstıklı baklavanın kilosu 1.200 ila 1.400 TL arasında değişiyor. En düşük emekli aylığına yapılan 1.000 TL’lik bayram ikramiyesi zammının bir kilo baklava almaya yetmemesi dikkat çekti.

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, baklava fiyatlarındaki artışın temel nedeninin hammadde maliyetlerindeki yükseliş olduğunu belirtti. Yıldırım, özellikle Antep fıstığının kilogram fiyatının Ağustos 2024’te 800 TL iken Mart 2025 itibarıyla 1.600 TL’ye çıktığını vurguladı. Ayrıca margarinde yüzde 60, toz şekerde ise yüzde 21 oranında fiyat artışı yaşandığını ifade eden Yıldırım, tüm bu artışların doğrudan ürün fiyatına yansıdığını söyledi.

Yüksek fiyatlar nedeniyle vatandaşların daha ucuz baklava arayışına girdiğini belirten uzmanlar, bu durumun sağlık açısından risk taşıdığını dile getirdi. Piyasalarda 150-200 TL’ye satılan ucuz baklavalarda fıstık yerine ay çekirdeği içi, ceviz yerine kalitesiz dolgu malzemeleri kullanıldığına dikkat çeken Mehmet Yıldırım, “Tereyağı yerine margarin kullanılıyor. Bu tür tatlıların hem lezzeti hem sağlığa etkisi tartışmalı. Ucuz baklavaya yönelirken sağlığınızdan olmayın” uyarısında bulundu.

Türkiye’nin Tekstil Devi Konkordato Talep Etti! Mahkemeden 3 Aylık Mühlet Türkiye’nin Tekstil Devi Konkordato Talep Etti! Mahkemeden 3 Aylık Mühlet

Öte yandan, her yıl bayram öncesinde baklava satışlarında yaşanan yüzde 10-20’lik artış bu yıl gerçekleşmedi. Ekonomik koşullar nedeniyle baklava satışlarında durgunluk yaşandığını belirten üreticiler, hem maliyet baskısı hem de azalan talep nedeniyle zor bir sezon geçirdiklerini ifade etti.

Kaynak: KARAR