Trabzon, Karadeniz Havzası’nın mavi ekonomi potansiyelini artırmayı hedefleyen Blue Gates Projesi’nin açılış toplantısına ev sahipliği yaptı. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) öncülüğünde yürütülen projeye, ulusal ve uluslararası düzeyde birçok paydaş katıldı. Toplantıya Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, DOKA Yönetim Kurulu Başkanı ve Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) Başkanı Erkut Çelebi ve akademisyenler katılım gösterdi.
Vali Yıldırım’dan Önemli Mesajlar
Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, bölgede deniz ürünleri üretimi ve ihracatında önemli bir yere sahip olduklarını belirterek, “TR90 Bölgesi, Türkiye’de avlanan deniz ürünlerinin yüzde 61’ini karşılıyor. Türk Somonu ihracatında ise yüzde 40’lık payla ikinci sıradayız. Blue Gates Projesi bu güçlü temeller üzerine inşa edildi. Proje kapsamında geliştirilecek balık hastalıkları tanı kiti ve ortak laboratuvar çalışmaları sektörü bilimsel olarak da ileri taşıyacak,” dedi.
Mavi Ekonomide Sürdürülebilirlik ve İnovasyon
DOKA Genel Sekreteri Kemal Akpınar, mavi ekonominin bütüncül ve sürdürülebilir bir yaklaşımı benimsediğini vurgulayarak, çevre dostu kıyı turizmi, döngüsel ekonomi ve düşük emisyonlu deniz taşımacılığı gibi alanlarda yapılacak çalışmaların önemine dikkat çekti.
Türk Somonu Dünya Markası Olma Yolunda
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Türk Somonu ihracatının 1.5 milyar dolara ulaştığını belirterek, “Norveç’in somon ihracatı 10 milyar dolar. Bu seviyelere ulaşmak için somon üretimini artırmalı, işleme teknolojilerini geliştirmeli ve tüketimi teşvik etmeliyiz. Su Ürünleri İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurulması bu hedeflere ulaşmada önemli bir adım olacak,” ifadelerini kullandı. Ayrıca Türkiye’de kişi başına düşen balık tüketimini artırmanın, sektör için kritik olduğunu söyledi.
Blue Gates Projesi Hedefleri
Avrupa Birliği Interreg VI-B NEXT Karadeniz Havzası Programı kapsamında yürütülen Blue Gates Projesi, bölgesel ve uluslararası iş birlikleriyle mavi ekonomi alanında yenilikçi ve sürdürülebilir çözümler geliştirmeyi amaçlıyor. Romanya, Bulgaristan, Türkiye ve Ukrayna’nın ortaklaşa yürüteceği proje, Karadeniz Havzası’nın akıllı ve mavi dönüşümüne öncülük edecek. 30 ay sürecek olan proje, inovasyon ve araştırma kapasitesini artırarak bölgesel kalkınmaya büyük katkı sağlayacak.