9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de jeopolitik gelişmeler ve yüksek faize bağlı yatırımcı ilgisinin azalması gibi nedenlerin önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün. Bu açıdan, cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görülebilir.

Borsa İstanbul’da Son Durum

Borsa İstanbul’da düşüş eğilimi devam ederken, altın ve döviz kurlarında yatay seyir, gösterge tahvil faiz oranında yükseliş gözlendi. Yılbaşından bu yana yatırım araçları getirilerine bakıldığında konut dahil enflasyona karşı yatırımcısını nispeten koruyan mevduat faizi (bileşik faiz) ve gram altın dışında başka bir yatırım aracı bulmak zor. İç piyasalarda gram/TL altının getirisi enflasyon ile başabaş sayılır (%49). Borsanın (BIST100 Endeksi) kazancı ise yüzde 21, döviz kurları onun da altında.

Kripto Piyasasında Büyük Şok: SEC Hamlesi ile Ripple (XRP) Yüzde 15 Düştü! Kripto Piyasasında Büyük Şok: SEC Hamlesi ile Ripple (XRP) Yüzde 15 Düştü!

Özel Bir Dönemden Geçiyoruz

Hürriyet'ten Zeynel Balcı borsa ile ilgili son durumu yazdı. TCMB verilerine göre konut fiyat endeksinin son bir yıllık getirisi +%34.3 olurken, reel olarak %11.6 azalmış durumda. Faiz ve altın dışında bütün yatırım araçlarının enflasyona yenildiği özel bir dönemden geçiyoruz.

Yüksek Faiz ve Yatırımcı İlgisi

Borsanın gerekçelerine bakacak olursak; son günlerde ivme kazanan bir satış baskısı söz konusu. Bunun nedenleri arasında yüksek faize bağlı olarak yerli yatırımcının ilgisinin zayıflaması, yabancı yatırımcıların yine yüksek faiz nedeniyle tahvil bonoyu tercih edip hisse senetlerinde satıcı konumda olmaları, enflasyon muhasebesi ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle şirket bilançolarındaki düşük performans ve Ortadoğu’daki çatışma ortamı sayılabilir.

9.000 Seviyesi Önemli

BIST100 Endeksi’nde zirveden itibaren yaşanan düşüşün %20’yi geçmesi nedeniyle “ayı” piyasasına teknik olarak girilmişti. Fakat cuma günü tekrar 9.000 seviyesinin üzerine çıkılmasıyla bu bölgeden çıkılmış oldu. 9.000 bu açıdan önemli. Henüz yükseliş için bir güç görülmese de sayılan olumsuzlukların önemli ölçüde fiyatlara dahil olduğunu söylemek mümkün.

Tepki Alım Denemeleri

Cuma günü olduğu gibi önümüzdeki günlerde de tepki alım denemeleri görmek mümkün. Ancak hacim artışıyla destekleyici bir beklenti ve gündem oluşmazsa toparlanmak zor olacak. “Ucuz etin yahnisi yavan olur” söylemine atıfta bulunmak gerekebilir. Tepki alım denemelerine rağmen bu aşamada Borsa İstanbul’da temkinli bir görünüm korunuyor.

Enflasyon Beklentileri

İç piyasaların geçen hafta dikkati eylül ayı enflasyon verilerindeydi. TÜFE’deki değişim 2024 yılı eylül ayında bir önceki aya göre %2.97, yıllıkta %49.8 olarak gerçekleşti. Bu gelişme TCMB’nin faiz indirim olasılığının ertelenmesine neden oldu. Yabancı bankalar, enflasyonda düşüş ve faiz indirim beklentilerini ertelediklerini açıkladılar.

Dış Piyasalarda Durum

Dış piyasalarda olumlu hava zayıflamakla birlikte sürüyor. Öncü merkez bankalarının faiz indirimlerinin belli ölçüde fiyatlanması, jeopolitik risklerin artması ve ABD tarım dışı istihdam verisi, piyasalarda dikkat çekici değişikliklere neden oldu.

Sonuç

Borsada 2023 yılı mayıs ayından bu yana devam eden orta dönemli çıkış trendi ve kanal desteği aşağı yönlü kırıldı ve başka bir sürece geçildi. Tepki alımlarında ilk dirençler ise 9.300-9.350 ve 9.600 seviyelerinde. Güç kazanımı için 9.600 seviyesinin geçilmesi gerekecek.

Kaynak: HABER MERKEZİ