SALEP BİTKİSİNİN KORUMA ALTINA ALINMASI
Salep, 1975 yılında 183 ülkenin imzaladığı CITES sözleşmesi kapsamında endemik tür olarak koruma altına alındı. Türkiye ise 1996’da bu sözleşmeye dahil olarak salep bitkisinin doğadan toplanmasını tamamen yasakladı. Başkan Karaman, salep bitkisinin yok olmaması için bu yasağın önemine dikkat çekerek, “Bir tane bile doğadan toplarken yakalanan kişi yüksek para cezası ile karşı karşıya kalabilir” dedi.

YASAL SALEP ÜRETİMİ NASIL YAPILIYOR?
Salep üretimi yapmak isteyenler yalnızca Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş firmalardan tohum ve fide temin edebilir. Tohum ve fidelerin adet bazında kayıt altına alınarak, üretimin resmi bir şekilde yürütülmesi gerekiyor. Karaman, bu yöntemle salep üretiminin sürdürülebilir hale getirildiğini ifade etti.

Of Devlet Hastanesi’nde Başarılı Saha Tatbikatı Of Devlet Hastanesi’nde Başarılı Saha Tatbikatı

SAMSUN, SALEP ÜRETİMİNDE ÖNCÜ
Samsun, Türkiye genelinde salep üretiminde lider konumda. Karaman, Samsun’da 150, Türkiye genelinde ise 700 üreticiye ulaşıldığını belirtti. Çiftçilerin metrekare başına 1 kilogram yaş ürün alarak gelir elde ettiklerini, 500 metrekarelik bir alanda 250 bin TL gelir sağlandığını söyledi.

SOSYAL MEDYADA YANLIŞ BİLGİLERE DİKKAT
Son dönemlerde sosyal medyada, salep üretimiyle ilgili yanlış bilgi veren firmaların arttığını belirten Karaman, yalnızca Halk Eğitim Merkezleri ve üniversitelerden alınan belgelerin resmi olarak geçerli olduğunu ifade etti. Yanlış bilgiye karşı üreticilerin dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Kaynak: dha