Emeklilik hesapları yaparken düşük prim ödemeleriyle karşılaşan vatandaşlar için kurtarıcı formüller sunuldu. Emekli olanlar, SGK’ya hizmet borçlanması yaparak gün satın alabiliyor. Bu borçlanmalar arasında askerlik ve doğum borçlanması en bilineni oluşturuyor. Ayrıca memurların aylıksız izin süreleri, doktor ve uzmanlık öğrenimleri, avukatlık stajı, grev ve lokavtta geçen süreler de borçlanılabilir.

18 Ay Askerlik Yapan 115 Bin TL Ödeyecek

Bu yıl borçlanma yapanların günlük prim tutarı 213,36 TL ile 1.600,20 TL arasında değişiyor. Askerliğini 18 ay yapan biri, 2024 yılı sonuna kadar en düşük kazanç üzerinden 115.214,40 TL ödemek zorunda.

Kadınlar İçin 6 Yıla Kadar Doğum Borçlanması

Kadınlar, her doğan çocuk için 2 yaşına kadar olan süreyi borçlanabilir. Toplam 3 çocuk için 2'şer yıl olmak üzere 6 yıla kadar borçlanma hakkı bulunuyor. Bir çocuk için doğum borçlanması yapan kadın, 153.619,20 TL ödeme yapmak zorunda.

Ekmeğe bir zam daha! Artık bu rakama satılacak Ekmeğe bir zam daha! Artık bu rakama satılacak

Borçlanma Maliyetinin Bir Kısmı Geri Alınabilir

SGK’ya yapılan borçlanmalarda ödenen primler, gelir vergisi matrahından indirilebilir. Borçlanmanın sigortalı olarak çalışırken yapılması gerekir. Örneğin, bir çocuk için 720 gün doğum borçlanması yapan kadın, vergi indirimi yoluyla 41.478 TL geri alabilir.

Beş Yıl İçinde Yararlanmak Mümkün

Borçlanma yapıp vergi indirimi hakkından yararlanmayanlar, beş yıllık zaman aşımı süresinde vergi düzeltme talebinde bulunarak indirim hakkını kullanabilirler. Hem borçlanma hem de düzeltme başvurusu sırasında sigortalı olarak çalışmak şarttır. Emekli olduktan sonra yeniden çalışmaya başlayanlar da vergi indiriminden faydalanabilirler.

Kaynak: KARAR