2024 Yeniden Değerleme Oranı ve Etkileri

Türkiye Cumhuriyeti Ombudsmanı Avukat Şeref Malkoç Trabzon’da Türkiye Cumhuriyeti Ombudsmanı Avukat Şeref Malkoç Trabzon’da

Büro-İş Sendikası Genel Başkanı Alay Hamzaçebi, 4 Kasım’da Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanacak Ekim 2024 Yıllık Üretici Fiyat Endeksi ile 2024 yılı yeniden değerleme oranının belirleneceğini duyurdu. Bu oran, önümüzdeki yıl birçok vergi ve harçta yapılacak artışların temelini oluşturacak. 2025 için %17,5’lik enflasyon tahmininin yanı sıra, vergi ve harçlardaki %44 zamların günlük yaşamı ve bütçeyi ciddi şekilde etkileyeceği ifade edildi.

Vergiler ve Harçlar Üzerindeki Zamlar

Yılbaşında artacak olan vergiler arasında emlak vergisi, çevre temizlik vergisi, motorlu taşıtlar vergisi, gelir vergisi, veraset ve intikal vergisi gibi birçok kalem bulunuyor. Ayrıca, damga vergisi, özel iletişim vergisi, trafik cezaları, ehliyet ve pasaport harçları gibi çeşitli harçların da zamlanması bekleniyor. Hamzaçebi, bu artışların emekçilerin bütçelerini zorlayacağını vurguladı.

Cumhurbaşkanının Yetkileri ve Öneriler

Cumhurbaşkanı’nın vergi ve harçlardaki yeniden değerleme oranını %50’ye kadar azaltma veya artırma yetkisine sahip olduğu hatırlatıldı. Ancak bu yetkinin genellikle sınırlı kullanıldığı belirtildi. Hamzaçebi, emekçiler açısından gelir vergisi tarifesindeki dilim tutarlarının her yıl YDO ile artırılması gerektiğini dile getirerek, asgari ücretin enflasyon ve maaş artışları karşısında düşük kalmasının emekçilerin vergi yükünü artırdığını ifade etti.

Vatandaşların Dikkatine

Son olarak, ehliyet, kimlik ve pasaport harçlarına gelecek yüksek zamların etkilerinden kaçınmak isteyen vatandaşların mali planlamalarını bu doğrultuda yapmaları önerildi. Hamzaçebi, bu konunun dikkatle izlenmesi gerektiğinin altını çizerek, tüm vatandaşları bu durum hakkında bilgilendirdi.

Muhabir: AYTEKİN AKAY