ÇAYKUR Genel Müdürlüğü bünyesinde, Artvin, Rize, Trabzon ve Giresun'da yaklaşık 205 bin ailenin yaş çay tarımı yaptığı alan için 10 Mayıs'ta başlayan kampanya, 26 Ekim'de sona erdi.
Kurum, birinci sürgünde 194 bin 414 ton 632 kilogram, ikinci sürgünde 214 bin 596 ton 717 kilogram ve üçüncü sürgünde 182 bin 519 ton 337 kilogram olmak üzere toplamda 591 bin 530 ton 686 kilogram yaş çay alımı yaptı.


ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim, Ziraat Çay Bahçesinde gazetecilere yaptığı açıklamada, yaş çay kampanya süresinin yaklaşık 6 ay sürdüğünü söyledi.


Alım, 2022 yılında yaklaşık 582 bin yaş çay alımı yaptıklarına işaret ederek, "Geçen yıla göre 10 bin ton yaş çay artışı var. Yaş çay alımı arttığı için sıkıntı yaşamadık. Üreticilerimiz, son iki yılda kota ve kontenjan kelimesini hiç kullanmadan çaylarını istedikleri yerlere satabildiler. Sürgünün son dönemlerinde haftalık tatil günlerini kaldırıp üreticimizin rahatlığı için her şeyi yaptık. Alım saatlerini üreticinin akşam saatlerine göre planladık. Üreticileri mağdur etmeden yaş çaylarını aldık." dedi.


Sezonu verimli bitirdiklerine dikkat çeken Alim, "Bu yıl yaklaşık 591 bin ton yaş çay alımı yaptık, Bu güne kadar 4 milyar 645 milyon lira ödeme yaptık. Yarın itibariyle yaklaşık 1 milyar 700 milyon lira yaş çay bedeli daha ödeyeceğiz. Geriye yaklaşık 1.5 milyar lira daha borcumuz kalacak. Vakti gelince bir ay içinde üreticilerin hesaplarına geçirmiş olacağız. Yıl sonunda borcumuz kalmayacak." diye konuştu. 


Kuru çay satışlarının sürdüğünü kaydeden Alim, şöyle devam etti:


"109 bin ton stokumuz var. Tasnif edilmiş 2 bin ton, paketli 96 bin ton kuru çay satışımız oldu. Toplamda 100 bin ton civarında kuru çay satışımız oldu. Yıl sonu hedefimize ulaşacağız. Bugün soğuk çay satışında ise 71 bin tonu aştık. Hedeflerimizde şaşma olmayacak. Geçen sene 640 kişi emekli olmuştu ve bin kişi alım yaptık. Bu yıl 814 kişi emekli oldu. Gelecek yıl şubat-mart aylarında gerekli açıklamayı yapıp personel alımlarımızı yapacağız."


Alim, bayilerin yıllık satış rakamının 10 bin ton olduğunu, bu nedenle 109 bin ton stok çayın mayıs ayına kadar büyük oranda tükeneceğini sözlerine ekledi.

Alim, ÖSYM ile yazıştıklarını ve lisans mezunu kurum çalışanlarının KPSS şartı ile memuriyete geçiş için gerekli girişimleri sürdürdüklerini kaydetti.


Alim, iklim değişikliğine bağlı olarak TÜBİTAK ile çalıştıklarını ve rakıma göre çay fidanı projesi yürüttüklerini ifade etti.


Alim, Diyarbakır, Mardin, Batman'da çay satışının bu yıl arttığını belirtti.
TAKA/AYŞE SANCAK

Editör: Ayşe Sancak