Ordu'da Balıkçılardan Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığını Koruma Çabası Ordu'da Balıkçılardan Nesli Tükenmekte Olan Mersin Balığını Koruma Çabası

Çayın Doğal Üretim Süreci Turistleri Büyülüyor
Mini fabrika, gelen turistlere elle çay işleme sürecini gösteriyor ve onlara kendi çaylarını yapma imkanı sunuyor. Fabrikada, ziyaretçiler beyaz çay, yeşil çay, el yapımı siyah çay ve oolong çayını kendileri üretebiliyor. Ürettikleri çayları ücret karşılığında satın alarak evlerine götürebiliyor, hatta memleketlerine hediye olarak götürme şansı buluyorlar. ÇAYKUR Genel Müdürü Alim, “İlk yıllarda üreticiler, çaylarını kendileri elle hazırlıyordu. Aynı sistemi burada kurduk. Gelen ziyaretçilerin ilgisi oldukça yüksek; çaya olan talebe yetişemiyoruz” dedi.

Butik Çay İşletmeciliğine Teşvik
ÇAYKUR’un bu projesi, çay müstahsillerine kendi topladıkları çayları işleyip satabilecekleri butik işletmeler kurmaları için bir örnek teşkil ediyor. Yusuf Ziya Alim, üreticilerin turizme yönelik böyle küçük işletmeler kurarak hem kendilerine hem de bölge ekonomisine katkı sağlayabileceklerini vurguladı.

Tamamen Doğal Üretim Süreci
Mini fabrikada çayın üretimi tamamen doğal yöntemlerle yapılıyor. Alim, “Bahçeden toplanan 2,5 yaprak 150 derecede öz suyu alınarak kurutuluyor ve içmeye hazır hale geliyor. Herkesin kendi çayını üretebileceği veya küçük butik işletmeler açabileceği bir süreci burada sergiliyoruz,” diyerek, doğal üretim sürecinin turistler için büyük bir cazibe yarattığını söyledi.

Muhabir: DOĞUKAN ÖZKURT