Türkiye’nin Dört Bir Yanından Alıcılar Köye Akın Etti

Büyükbelen Köyü, Gölpazarı’ndaki ceviz üretiminin yüzde 50’sini sağlıyor. Köyde yetiştirilen kabuklu cevizler, Eskişehir, Bursa, İzmit ve Adapazarı gibi şehirlerden gelen toptancılar tarafından bir günde satın alındı. Hasat döneminin sona erdiği Bilecik genelinde 58 bin 643 dekar alanda 15 bin ton ceviz rekoltesi elde edildi.

Bilecik’te bu yıl ‘Bilecik-Şebin, Yalova 1, 2, Şen, Chandler, Pedro, Franguette, Fernor’ gibi farklı ceviz türleri yetiştirildi. Üreticiler, her gün 80 ton ceviz çıkışı yapan köyde, ürünlerini satabilmek için kantarda uzun kuyruklar oluşturdu.

Brent Petrol Fiyatı Yükseldi! Varil Fiyatı 78,33 Dolar Brent Petrol Fiyatı Yükseldi! Varil Fiyatı 78,33 Dolar

“Bu Yıl Rekolte Yüksek”

Gölpazarı Ziraat Odası Başkanı Mehmet Denizli, ceviz hasadı ve satış süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulunarak, bu yılki yüksek rekolteden memnun olduklarını ifade etti.

“Çiftçilerimize hizmet sunmak için kurduğumuz tesis, 3 yıldır faaliyette. Bu yıl ceviz üretim alanımız 27 bin dekar seviyesinde. Yıllık olarak 12-25 bin ton arasında ceviz işleniyor. Ancak hedefimiz bu cevizi kuru olarak satmak. Bu amaçla Kalkınma Ajansı ile iş birliği yaparak bir kurutma tesisi projesi hayata geçirdik. Tesisimiz artık aktif durumda.”


Tesis Kapasitesi Artırılıyor

Denizli, önceki yıllarda köyde işlenen ceviz miktarının 65 ila 130 ton arasında değiştiğini belirterek, bu yıl daha fazla ceviz işleneceğini dile getirdi. “Ceviz rekoltemiz yüksek, çiftçimiz ürününü hazırladı ve satışa sundu. Bu tesiste çiftçilerimize hizmet sunmaya devam edeceğiz.” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ