Özel, “Bu fiyatın hızla revize edilmesini talep edeceğiz” ifadesine yer verdi. Çeşitli programlara katılmak üzere Ordu ve Giresun’a gelen Özel, fındık mitinginde fiyatların bir an önce açıklanması dile getirmek için geldiklerini ancak fiyatların miting öncesi açıklandığını ve açıklanan fiyatların da yetersiz olduğunu ifade ederek, “Bugün bir amacımıza ulaştığımız görülüyor. Apar topar fındık fiyatını açıkladılar. Ama fındık fiyatını 130 lira, 133 lira, 135 lira olarak açıkladılar. Bu tamamen bir ihanettir. Bu fındık üreticisine fındıkla yaşayan bu kentlere ihanettir.

A W259777 01

Sakarya'dan Artvin'e kadar, Trabzon'a, Ordu'ya, Giresun'a, Bartın'a, Kastamonu'ya Samsun'a tamamen ihanettir. Bu fiyatlarla bu insanlar borçlarını ödeyemezler. Enflasyonla mücadele için şöyle sığ bir bakış açısı var. Para çok olursa harcanır, harcanırsa enflasyon olur. Temelde makroekonomi açısından doğru bir tespit, ama bunu yaparken sen bu parayı fındık üreticisine maliyetin altında vereyim, ilacın borcunu ödesin, kredi borcunu ödesin, mazotun borcunu ödesin, diğer borçlarını ödesin, kendine para kalmasın ki enflasyon düşsün. Bu insanları açlığa, sefalete, yoksulluğa mahkum ederek enflasyon düşürülmez.

Bu Ordu ve Giresun'daki fındık üreticisini haciz tehlikesi ile karşı karşıya bırakarak olmaz. Üreticiye nasıl olur da 130 lira verip maliyetin altında çalıştırırsınız? Bugün kim maliyetin altında iş yapıyor. Hangi patrona ve müteahhitte maliyetin altında iş yaptırabiliyorsun da 5 milyon kişiyi etkileyen 500 bin fındık bahçesindeki emekçiye sen bu maliyetin altında bir fiyatı veriyorsun? Bu yapılan iş düpedüz Karadeniz'e ihanettir. Karadeniz'i açlığa, sefalete mahkum etmektir” ifadelerine yer verdi.

TOPRAKLAR EKİLMİYOR

Özel, şu ifadelere yer verdi: “Çiftçilerimiz ekip, dikip çalışmayı bırakarak, büyükşehirlere asgari ücretle çalışmaya, madenlerde yerin altında çalışmaya başladılar. Umudunu fındık ve çay bahçesinden kestiler. Ucuz emek işgücünde büyük şehirde çalışıyorlar. Onlar gittiği için o günden bugüne Hollanda’nın yüz ölçümü kadar toprak ekilip, biçilmiyor.”

DIŞARI AVUÇ AÇTIK

“Kendi kendine yeten bir tarım ülkesiyken, avucunu dışarı açan bir ülke olduk. Fındık, en stratejik ürünümüz. Dünyadaki fındıkla ilgili toplam piyasa 130 milyar dolar. Bu çok büyük bir para. Fındığımızın yüzde 70’i Türkiye’de üretiliyor. Siz üretiyorsunuz. Üretici fındıktan ne alıyor? Yüzde 2’sini alıyor. Sepet üreticinin sırtında, bahçesini üretici yapıyor. İlacını gübresini üretici koyuyor. Bütün gün üretici çalışıyor. Parayı dünya devi şirketler kazanıyor.  Böyle düzene yazıklar olsun.”

FİSKOBİRLİK YOK

İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak

“Bu düzen mutlaka değişmelidir. Fındık üreticisinin dostu FİSKOBİRLİK yok. TMO var. O alacak diyorlar. Alırken yüzde 10 kesinti yaptım diyor. Vadeye koyuyor, kapıda sizi alacaklılar beklediği için, faizli kredi sizi beklediği için, mecburen fındığı alel acele tüccara satıyorsunuz. Fındık taban fiyatının altına düşüyor. Zor. Biliyorum.”

BİRAZ SABREDİN

Büyük bir oyun oynanıyor. Fiyat 130 TL açıklandı. Üretici fındığını topladığı zaman fiyat daha da aşağı gelecek. Rekolte düşük. Üretici biraz, sabredip beklerse fiyat mecbur yukarı gidecek. Yabancı şirket dostlarının, fiyat oyununa üretici gelmesin. Eli avucundaki ürünü bedavaya elinden çıkarmasın. Hep birlikte mücadele edeceğiz. CHP olarak, fındığa özel bir yasa çıkarmayı teklif ettik. Ziraat Odalarının belirlediği fiyatları takip ettik. 160 TL’ye evet diyecektik. Açıklanan 130 TL ile üreticimizin cebinden 30 TL çalınarak birilerinin cebine koyulmuştur. Dünyanın en pahalı ürünlerini satan baronlar, üreticiden fındığı 30 TL almak için yapmadıkları numara kalmıyor. Bunu yapanlara yazıklar olsun. Hakkımızı helal etmiyoruz.”

GEÇİM YOKSA SEÇİM VAR

“Bu açıklanan fiyat Karadeniz’e ihanet fiyatıdır. Üreticimizin emeğine şoktur. Karadenizlinin emeğine nankörlüktür. Bu fiyatı kabul etmiyoruz.  Bu fiyatı üreticimiz de kabul etmiyor. Etmeyecek de. Üreticimiz direnecek. Hep birlikte mücadele edeceğiz. Üreticimizi, küçük, hakir görüyorlar. Üreticimize yukarıdan bakıp, karınca gibi ezmek istiyorlar. Fındık üreten kardeşlerimiz, büyüklerimizi onlara karınca gibi ezdirmeyiz. Sizin kardeşiniz CHP’dir. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı uyarıyorum. Üreticimizin sofrasından her gün çalınıyor. Üreticimiz perişan durumda. Fındık parası ile artık geçim olmaz. Geçim olmazsa seçim olur. Geçim yoksa seçim var. Artık meydanlardan ‘Erken seçim’ sesleri yükseliyor. 130 TL fiyat verirsen geçim olmaz artık çare seçimdir. Üreticimiz birlik olur, omuz omuza verirse kimse bizi yenemez. Kartellere, tek başına bir firmaya üreticimizin emeğini sömürenlere teslim olmayacağız. Fındıkçının hakkını yedirmeyeceğiz. Hep beraber olup, mücadele edeceğiz, biz kazanacağız. Fındık üreticisinin yanına varamayanlar, emeklinin yüzüne bakamayanların sonu gelmiş demektir.”

Muhabir: BİROL SANCAK