WhatsApp, Durum Güncellemelerine Müzik Ekleme Özelliği Getirdi WhatsApp, Durum Güncellemelerine Müzik Ekleme Özelliği Getirdi

Bakan Uraloğlu, Türkiye'de demiryolu ağının dijitalleşmesi için yerli ve milli çözümlerle yapay zeka entegrasyonunun hızla geliştirildiğini belirtti. Bu doğrultuda, TCDD ve TÜBİTAK iş birliğiyle geliştirilen Otomatik Tren Muayene İstasyonu (OTMİ) sistemi, demiryolu taşımacılığında devrim niteliğinde bir yenilik sundu. Artık trenler hareket halindeyken, yapay zeka destekli sensörler ve görüntü işleme teknolojisi ile trenlerin tüm kritik bileşenleri analiz edilebiliyor. Bu teknoloji sayesinde tekerlek aşınmaları, fren hataları, aks rulmanları ve diğer mekanik bileşenler anlık olarak taranarak, olası arızalar daha oluşmadan tespit ediliyor. Bakım ekiplerine erken uyarılar gönderilerek, arızaların önüne geçiliyor ve bakım maliyetleri önemli ölçüde düşürülüyor.

Bakan Uraloğlu, ayrıca, demiryolu hatlarında uzaktan takip ve analiz imkânı sağlanarak bakım süreçlerinin büyük ölçüde iyileştirildiğini vurguladı. Kestirimci bakım sistemleri sayesinde, demiryolu altyapısındaki olası kırıklar, çatlaklar veya çökmeler gibi sorunlar, daha arıza meydana gelmeden belirlenip, müdahale edilebilecek.

Güvenlik alanında da yapay zeka destekli yenilikler hayata geçirildi. Makinistlerin dikkat dağınıklığını tespit eden yapay zeka tabanlı analiz sistemleri devreye girdi. Ayrıca, Eryaman İzleme Merkezi'nde Yüksek Hızlı Tren (YHT) hatlarının sürekli kontrolü sağlanarak, tüneller, köprüler ve viyadükler gibi kritik altyapılar 7/24 izleniyor.

Demiryollarının geleceğine ilişkin konuşan Bakan Uraloğlu, otonom trenler ve yapay zeka tabanlı sinyalizasyon sistemlerinin önümüzdeki yıllarda yaygınlaşacağını, böylece enerji tüketiminin en aza indirileceğini ve işletme maliyetlerinin düşeceğini belirtti. Ayrıca, yolcu

Kaynak: SON DAKİKA