İhracat Miktarı ve Ülkeler
2023 yılında 1326 ton olan deniz salyangozu ihracatı, 2024'ün ilk 9 ayında 1352 tona yükseldi. Bu dönemde Türkiye’den deniz salyangozu ihraç edilen ülkeler arasında:

Güney Kore Cumhuriyeti (6,5 milyon dolar ile en büyük alıcı)
Çin Halk Cumhuriyeti
Japonya
Tayvan
İspanya
ABD
İtalya, Ukrayna, Romanya, Gürcistan ve KKTC yer aldı.
Tamamı İhraç Ediliyor
DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, Türkiye’de deniz salyangozunun iç piyasada tüketilmediğini ve tamamının işlenerek ihraç edildiğini belirtti. “Bu ürünü işleyip ekonomiye kazandırmak, ihracatımız açısından büyük bir başarıdır. Her yıl artış gösteren ihracat, üretimin de artırılmasını gerekli kılıyor,” dedi.

TOKİ müjdeyi verdi! 300 bin lirası olan hemen ev sahibi olacak TOKİ müjdeyi verdi! 300 bin lirası olan hemen ev sahibi olacak

Kalyoncu ayrıca, ihracatçıların avlanma sezonu düzenlemeleri ile ilgili taleplerine dikkat çekti. Türkiye'de tüketilmeyen bu ürünün dış pazarda değer bulmasının önemli bir ekonomik başarı olduğunu vurguladı.

Sürdürülebilir İhracat İçin Düzenleme Talebi
Kalyoncu, deniz salyangozunun ihracatta her yıl büyüyen bir kalem olduğunu ve sürdürülebilir ihracat için avlanma koşulları ve sezon düzenlemelerinin gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Bu başarıyı sürdürebilmek için üretim ve ihracat arasındaki dengeye dikkat çekti.

ihracat, deniz salyangozu, Türkiye, Güney Kore, Doğu Karadeniz

Muhabir: AYŞE SANCAK