Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Heyelan Uygulama Araştırma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hakan Ersoy, bölgedeki tehlikeye dikkat çekerek, "Bahar aylarında bu tür doğa kaynaklı afetlerin daha sık yaşandığını görmekteyiz. Hava sıcaklıklarındaki ani değişimler, özellikle taşkınlara yol açan zemin hareketlerini tetikleyebilir" dedi.
Prof. Dr. Ersoy, Doğu Karadeniz'de her yıl farklı boyutlarda kaya düşmeleri ve heyelanlar yaşandığını belirtti. Ersoy, "Bölgede her gün küçük veya büyük ölçekli heyelanlar yaşanıyor. Özellikle aşırı yağışlar, zeminlerin suya doygun hale gelmesine ve bu durumun küçük bir tetikleme ile büyük afetlere dönüşmesine neden oluyor" şeklinde konuştu.
Son dönemde, Arhavi’de dört kişinin hayatını kaybetmesine neden olan heyelanı hatırlatan Ersoy, "Bu tür olaylar, sıcaklıkların 15 derecenin üzerine çıkması ile daha da yaygınlaşıyor" diyerek, bölge halkını uyardı. Ersoy, "Bölgemizdeki insanlar artık heyelan ve taşkın gerçeğini kabullenmeli. Bu tür afetlere karşı ulusal ölçekte bir aksiyon planı oluşturulması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Çığ olaylarının da arttığını belirten Ersoy, özellikle yayla göçlerinin başladığı bu dönemde, vatandaşların resmi kurumların uyarılarına dikkat etmeleri gerektiğini vurguladı. "Çığ riski de gündeme gelmişken, bu konuda devletin yaptığı uyarılar, hayati önem taşıyor. Taşkınlar ve çığ tehlikesine karşı dikkatli olunmalı" diyerek uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Ersoy, ayrıca bölgedeki yapılaşmanın doğru jeoteknik etütlerle yapılması gerektiğini belirterek, "Jeolojik etütler yapılmadan inşa edilen yapılar, büyük problemleri beraberinde getirebilir" dedi.