Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, hidroelektrik santrallerinin (HES) yerini hızla güneş enerji santralleri (GES) almaya başlıyor. Türkiye'nin enerji dışa bağımlılığını azaltma çabaları kapsamında giderek artan GES yatırımları, Doğu Karadeniz'in yağışlı illerini içeren bu bölgede de yaygınlaşıyor. GES'ler, yüksek rakımlı tepelerin yanı sıra dere kenarlarında da kuruluyor, böylece enerji üretiminde çevreci bir alternatif sunuyor.

De9Aaed7 848E 435D 9842 F70C75248Ff1

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde, 2015 yılında Trabzon'un Tonya ilçesinde Ruj Tepesi'nde kurulan 2 bin 500 panelli GES, enerji maliyetlerinde tasarruf sağladığı gibi bölgeye örnek oluyor. Karadeniz'deki diğer illerde yapılan GES yatırımları da büyük tasarruf sağlayarak kasaya milyarlarca lira katkı sağlıyor. Özellikle belediyeler, GES yatırımlarına ağırlık vererek elektrik masraflarında önemli tasarruflar elde ediyor.

Eb3F7Ce9 41Fa 40B2 9A23 A3Ebb8F2E0F2

Bu gelişme, bölgede son 15 yılda ekolojik dengeyi bozan ve tartışmalara neden olan 250'nin üzerindeki Hidroelektrik Santralleri (HES) kurulumunun geri planda kalmaya başladığını gösteriyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi, Ordu'da Akkuş Belediyesi, Trabzon'da Ortahisar Belediyesi'nin ardından Rize'nin Ardeşen Belediyesi de Fırtına Deresi'nin kenarında kurulan Güneş Enerji Santrali (GES) ile yılda yaklaşık 18 milyon TL tasarruf etmeyi planlıyor. GES yatırımları, hem enerji bağımsızlığına katkı sağlıyor hem de çevreye dost bir enerji üretme yolunda önemli adımlar atıyor.
TAKA/BİROL SANCAK 

Editör: Ayşe Sancak