ABD doları bu hafta yüzde 0,27 değer kaybederek 32,9680 liraya geriledi. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) dolar/TL tahmini yıl sonu için 37,7463'den 37,3667 TL’ye düştü. 12 ay sonrası dolar/TL beklentisi ise 41,4115'den 41,5175'e yükseldi.

Bazı finansal kuruluşların yıl sonu dolar/TL tahminleri de ortaya çıktı. HSBC, Fitch, Deutsche Bank, BNP Paribas, Commerzbank ve Morgan Stanley gibi büyük kurumlar, yıl sonunda dolar/TL kurunun 35-37 TL aralığında olmasını bekliyor. En iyimser tahmin 32,5 TL ile Wells Fargo’dan geldi.

Kur Korumalı Mevduatlarda Sert Düşüş

Kur korumalı mevduatlarda, şirketlere yönelik vergi avantajlarının sona ermesi ile düşüş ivmesi hızlandı. BDDK verilerine göre kur korumalı mevduatlar 19 Temmuz haftasında 60,9 milyar TL'lik gerileme gösterdi. Böylece, kur korumalı mevduatlarda altı ayın en sert düşüşü yaşandı ve toplam tutar 1,88 trilyon TL'ye geriledi.

Temmuz ayı itibariyle kur korumalı mevduatlarda şirketlere sağlanan vergi avantajı sona erdi. Ekonomi yönetimi, döviz dönüşümlü KKM hesaplarına uygulanan faiz alt sınırını azaltarak ve firmaların KKM hesaplarındaki vergi istisnasını sona erdirerek yeni adımlar attı. Ağustos ayından itibaren bireysel KKM hesaplarının da stopaja tabi olmasıyla birlikte KKM’de düşüşün daha da hızlanması bekleniyor.

Kurumların Dolar/TL Tahminleri:

Emeklinin Çilesi Bitmiyor: Asgari Ücret Talebi Yine Gündemde! Emeklinin Çilesi Bitmiyor: Asgari Ücret Talebi Yine Gündemde!
  • HSBC: Yıl sonu tahmini: 36 TL
  • Fitch: Yıl sonu tahmini: 36 TL
  • Deutsche Bank: Yıl sonu tahmini: 37 TL
  • BNP Paribas: Yıl sonu tahmini: 36 TL
  • Commerzbank: Yıl sonu tahmini: 35 TL
  • Morgan Stanley: Yıl sonu tahmini: 36 TL
  • Wells Fargo: Yıl sonu tahmini: 32,5 TL

Yorumlar:

Sinem Eryılmaz, Mynet Kıdemli Finans Editörü, bu tahminlerin yatırımcılar için önemli bir rehber olduğunu belirterek, "Piyasalar bu tahminlerle yön bulmaya çalışacak," dedi. Yeni ÖTV sistemi ve döviz kuru beklentileri hakkında görüşlerini paylaşan Eryılmaz, yatırımcıların dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı.

Kaynak: KARAR