Dolar ve Euro Fiyatları:

  • Dolar/TL: 31.08 TL
  • Euro/TL: 33.79 TL

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) genel seçimler sonrası başladığı faiz artış döngüsünü Ocak'ta tamamladığı mesajlarının ardından Reuters anketinde bu ay politika faizinin yüzde 45'te sabit kalması bekleniyor. TCMB'nin kararı 14:00'de açıklanacak. Bugün iç veri gündeminde haftalık para ve banka, döviz rezervi ve menkul kıymet hareketleri verilerini de izlenecek.

Karahan, "Politika faizinin ulaştığı seviye ve attığımız diğer adımlarla birlikte dezenflasyon için gereken sıkılık düzeyine ulaştığımızı değerlendiriyoruz. Politika duruşumuzun ara hedefimiz doğrultusunda, bir önceki raporda öngörülenden daha uzun süre korunacak olması da (enflasyonun) ana eğilime olumlu yansıyacaktır" demişti.

TCMB'nin daha uzun süre faizlerin yüksek seviyelerde tutulacağı yönündeki mesajlarına rağmen Reuters anketinde yıl sonuna doğru faiz indirimlerinin başlayacağı ana beklenti olmaya devam ediyor. Bu kapsamda Para Politikası Kurulu (PPK) metnindeki yönlendirmeler piyasalarda yakından takip edilecek.

Reuters anketinin medyanına göre politika faizi yıl sonunda yüzde 37.5 seviyesinde bekleniyor. Ankete yanıt veren 10 kurumdan sadece bir tanesi yıl sonunda yüzde 45 politika faizi bekliyor. Tahminler yüzde 35 ile yüzde 45 bandında yer alıyor.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) dün yayımladığı toplantı tutanaklarının ardından uzun vadeli ABD tahvil getirileri üç ayın zirvesine yükselirken küresel piyasalarda dolar değer kaybetti. Tutanaklarda, katılımcıların Fed'in enflasyonu yüzde 2 olan hedefe düşürebilmek için "kısıtlayıcı para politikası duruşunun ne kadar süre korunması gerektiği konusundaki belirsizliğin altını çizdiği" ifadesi yer aldı.

Bankacılık sistemindeki likidite fazlası dün itibarıyla yaklaşık 190 milyar TL düzeyindeydi. TCMB geçen yıl gerçekleşen genel seçimlerden bugüne 1 trilyon TL üzerinde likidite çekti. Fazla likidite, parasal sıkılaştırmanın tam etkisinin piyasaya yansımasını engelleyebildiği için yakından izleniyor.

Muhabir: AYŞEN KARABİNA