Düşük Zam Önerileri Gelmeye Devam Ediyor

Türkiye’de milyonlarca çalışan, Ocak ayında yapılacak asgari ücret zammını beklerken, uluslararası finans kuruluşlarından gelen düşük zam önerileri işçi kesiminde kaygılara neden oluyor. Deutsche Bank ve IMF’nin ardından Standard & Poor's (S&P) da düşük oranlı zam önerisini yineledi. S&P’nin raporuna göre, asgari ücret zammının yüksek tutulması, Türkiye ekonomisinin enflasyonla mücadele sürecini zorlaştırabilir.

Ulaştırma Bakanı'ndan Öğretmenlere 1 Haftalık Ulaşım İndirimi! Ulaştırma Bakanı'ndan Öğretmenlere 1 Haftalık Ulaşım İndirimi!

Yüksek Zam Ekonomik Dengeyi Bozabilir

Uluslararası kuruluşlar, yüksek oranlı zamların enflasyon ve genel ekonomik denge üzerinde olumsuz etkilere neden olabileceği görüşünde birleşiyor. Özellikle IMF, yüksek bir asgari ücret zammının, enflasyonist baskıları artırabileceği uyarısında bulunuyor. IMF Türkiye Misyonu Başkanı Jim Walsh, bu sürecin dikkatle ele alınması gerektiğini vurgularken, “Dengeli bir artışın hem işverenler hem de çalışanlar açısından sürdürülebilir olacağını düşünüyoruz” dedi.

Merkez Bankası ve İş Dünyasının Görüşleri

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, Washington’da gerçekleştirdiği toplantıda, asgari ücret artışının %25 seviyesinde olmasının 2025 enflasyon hedefleriyle uyumlu olacağını ifade etti. Bu açıklama, iş dünyasından destek buldu. Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran da “Zam oranı makul seviyede tutulursa, işletmelerin yükü de azalır” şeklinde konuşarak iş dünyasının dengeli zam taleplerine dikkat çekti.

İşverenlerin Talepleri

Türkiye Giyim Sanayicileri Derneği Başkanı Ramazan Kaya, asgari ücretin Orta Vadeli Program (OVP) ile uyumlu olması gerektiğini belirtti. Kaya, “Yeni dönem enflasyon hedefi doğrultusunda bir zam yapılmalı; bu, iş dünyasının maliyetlerini dengeleyecektir” dedi.

Kaynak: HABER MERKEZİ