Öğretmenler Görmezden Geliniyor

İkinc, MEB’in eğitim bileşenlerinin görüşünü almadan, masa başında hazırladığı bu yasa tasarısının öğretmenlerin ekonomik ve mesleki sorunlarına çözüm getirmediğini vurguladı. "Öğretmenlerin mesleki itibarı yok sayılıyor ve öğretmenler çeşitli kategorilere ayrılarak değersizleştiriliyor," dedi.

Kamusal Eğitimden Ticari Metaya

Muhammet İkinc, tasarının eğitimi kamusal bir hak olmaktan çıkarıp, parası olanın yararlandığı bir ticari meta haline getirdiğini belirtti. "Bu yasa, sermayenin çıkarlarını gözetirken, öğrenci faydasını ve kamu yararını hiçe sayıyor," ifadelerini kullandı.

Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli

Trabzon’da Büyük Çağrı: "Emek Bizim, Memleket Bizim!" Trabzon’da Büyük Çağrı: "Emek Bizim, Memleket Bizim!"

İkinc, kanun tasarısının siyasi saiklerle hazırlandığını ve Türkiye Yüzyılı Maarif modeline uygun bir öğretmen profili yaratmayı hedeflediğini savundu. Bu modelin, öğretmenleri bilimsel eğitimden uzaklaştırarak, öğretmen emeğini sömürüye açık hale getirdiğini söyledi.

Öğretmenlerin Talepleri Neler?

Eğitim Sen Şube Başkanı, öğretmenlerin taleplerini şu şekilde sıraladı:

Tüm öğretmenlerin ekonomik, özlük ve mesleki hakları güvence altına alınmalıdır.
Eğitim fakülteleri yerine Milli Eğitim akademileri esas alınmamalıdır.
Eşit işe eşit ücret ilkesi hayata geçirilmelidir.
Öğretmenler, uzmanlık kategorilerine ayrılmamalıdır.
"Ölü Doğmuş Bir Yasa Olacak"

İkinc, yasa tasarısının öğretmenlerin sesine kulak verilmediği takdirde "kadük kalmaya mahkum" olacağını belirterek, "Bu yasa kabul edilemez, öğretmenlerin talepleri dikkate alınmalıdır," dedi.

Muhabir: AYTEKİN AKAY