Yüzde 50 Daha Fazla Güvence Bedeli

EPDK'nın taslağına göre, yabancı uyruklu tüketicilerden ilk abonelik işlemlerinde mevcut güvence bedelinin %50 daha fazla alınması planlanıyor. Bunun nedeni, yabancı uyruklu tüketicilerin aboneliği sonlandırmadan kullanım yerini terk etmeleri ve yasal takibe konu kalıntı borç tutarının artması. Ancak, 24 ay boyunca fatura ödemelerini düzenli yapan yabancı uyruklu mesken aboneleri, bir sonraki aboneliklerinde güvence bedeli ödememe hakkına sahip olacak.

Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı Asgari ücretliye kötü haber! Yeni yılda kaç lira olacağı açıklandı

Kaçak Elektrikle Mücadelede Yeni Dönem

Kaçak elektrik kullanımına karşı yeni tedbirler de bu taslakta yer alıyor. Kaçak kullanım ceza katsayısı artırılacak ve kaçak elektrik tespit, tahakkuk, faturalandırma ve tahsil aşamalarında şirketlerin uygulamalarındaki eksiklikler giderilecek. Yüksek kaçak oranlı bölgelerde teknolojik imkânlar ve veri kullanımı artırılarak kaçak miktarın tespiti ve önlenmesi sağlanacak. Kaçak elektrik faturalarına dair borç kapsamında, borç sahibine bildirim yapmadan yasal takip işlemi başlatılmayacak. Öncelikle yüksek ceza katsayılı kaçak tüketim faturası düzenlenecek ve bu faturanın ödenmemesi halinde dağıtım şirketi bildirim yaparak icra yoluna gidecek.

Güvence Bedeli İadesi

Sonlandırılan perakende satış sözleşmesi kapsamında talep edilmeyen ve iadesi yapılamayan kalıntı güvence bedeli, hak sahibine ulaştırılacak. Ulaşılamayan durumlarda ise bu tutar tarifeden düşürülerek tüm tüketicilere tarife düşüşü olarak yansıtılacak. Abonelerin güvence bedeli hakkı baki olacak ve talebi halinde ilgili şirketler bu bedeli ödemekle yükümlü olacak.

Kaynak: TAKVİM