Elinde iPhone telefonu olanlar dikkat! Sakın bu özelliği kullanmayın Elinde iPhone telefonu olanlar dikkat! Sakın bu özelliği kullanmayın

Kök ve Taban Maaş Ayrımı Kalkıyor

Yeni düzenlemeyle, emekli maaşı hesaplamasında “kök” ve “taban” maaş ayrımı kaldırılıyor. Prim ödeme gün sayısına daha fazla önem verilerek, çalışma süresi uzadıkça maaşın artması sağlanacak. Böylece, “Çalıştıkça maaş düşüyor” eleştirisi sona erecek. 3600 günle emekli olan ile 9000 gün çalışan arasında daha belirgin maaş farkı olacak.

Sigortalılar İçin Yeni Emeklilik Sistemi

Yeni yasa ile ilk kez sigortalı olacaklar için emeklilik şartları da güncellenecek. Kadınlar için 60, erkekler için 65 yaş sınırının getirilmesi planlanıyor. Yeni düzenleme, sosyal güvenlik sistemindeki aktif-pasif dengesini sağlamayı hedefliyor. Mevcut sigortalılar eski sisteme tabi olurken, yasa sonrası sigortalı olanlar yeni kurallara uyacak.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES) Devreye Giriyor

Orta Vadeli Program kapsamında hayata geçirilecek Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi (TES), çalışanlara ikinci bir emeklilik hakkı sunacak. Bu sistemde primlere işveren ve devlet katkı sağlayacak. TES sayesinde, emekliler mevcut maaşlarının yanında ikinci bir maaş alma imkânına sahip olacaklar.

Mevcut Sistem Değişecek, Çalışma Teşvik Edilecek

Bugün uygulanan üçlü maaş bağlama sistemi değiştirilecek ve tek formüllü bir hesaplama sistemi getirilecek. Emekli maaşını artırmak isteyenlerin çalışma hayatına devam etmeleri teşvik edilecek. Yasa, kayıt dışılığı azaltmayı ve uzun süreli çalışanların maaşlarını iyileştirmeyi amaçlıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ