SGK'dan yapılan açıklama:

5510 sayılı Kanunun 4/1-(c) (Emekli Sandığı) bendi kapsamında emekli, malul, vazife malulü, dul veya yetim aylığı alan toplam 2 milyon 441 bin 795 kişi, 1 Temmuz 2024 tarihinden geçerli olmak üzere aylıklarında oluşan fark tutarlarını, aylık almakta oldukları banka ve PTT şubelerindeki hesaplarına göndererek 26 Temmuz 2024 tarihinde ödeyecek.

Sosyal Yardımlar Mercek Altında: Hileli Boşanmalar Takibe Alındı Sosyal Yardımlar Mercek Altında: Hileli Boşanmalar Takibe Alındı

Temmuz Ayı 1 Aylık Maaş Farkı

Buna göre;

Aylıklarını her ay alanlar: Temmuz ayı olmak üzere 1 aylık maaş farkı alacak.

Aylıklarını üçer aylıklar halinde alanlardan:

Grupta Mayıs-Haziran-Temmuz döneminde aylık alanlar: Temmuz ayı olmak üzere 1 aylık maaş farkı alacak.
Grupta Haziran-Temmuz-Ağustos döneminde aylık alanlar: Temmuz ve Ağustos ayları olmak üzere 2 aylık maaş farkı alacak.
Grupta Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde aylık alanlar: Temmuz, Ağustos ve Eylül ayları olmak üzere 3 aylık maaş farkı alacak.
Toplam fark ödemesi tutarı 11 milyar TL'dir.

En Düşük Emekli Maaşı 12 Bin 500 Lira Oldu

Milyonlarca emekliyi ilgilendiren ek zam teklifinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesi sonrası SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin yüzde 24,73'lük zam oranı sonrası en düşük emekli maaşı 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltilmişti.

Dul ve Yetimlerin Alacağı Maaşlar Netleşti

En düşük emekli maaşının 12 bin 500 TL'ye çıkarılmasıyla dul ve yetimlerin alacağı rakamlar da netleşti. Buna göre:

Hissesi yüzde 75 olan dul ve yetimler: 9 bin 375 TL,
Hissesi yüzde 50 olan dul ve yetimler: 6 bin 250 TL,
Hissesi yüzde 25 olan dul ve yetimler: 3 bin 125 TL ödeme alacak.

Emekli Maaşı Hesaplama

Türkiye'de 16 milyon emekli bulunuyor. Emekliler her yıl 6 ayda bir olmak üzere zam alıyor. Ocak döneminde yüzde 11,68'lik ek zam ile yüzde 49,25 zam alan emekliler, temmuz döneminde 6 aylık enflasyon rakamları kadar yüzde 24,73 zam aldı. Memur emeklisi ise yüzde 8,46'lık enflasyon farkına ilaveten yüzde 10 toplu sözleşme zammı aldı. Rakamlar beraber değerlendirildiğinde memur ve memur emeklisi yüzde 19,31 zam almış oldu.

SSK ve Bağ-Kur emeklilerinde ise kök maaş ve taban maaş uygulaması var. Artışlar kök maaşlara yapılıyor. Ardından yüzde 4 ek ödeme yapılıyor. Yine de maaşlar taban maaşın altında kalırsa hazine desteği ile Kanunda belirlenen en düşük emekli maaşı'na tamamlanıyor.

Kaynak: İNTERNETHABER