Avukat Gündoğan, maaş ve aylıklarına TÜİK enflasyonuna göre zam yapılan herkesin bireysel olarak TÜİK’e dava açabileceğini belirtti. Bu yolla, geçmiş dönem kayıplarının geri alınmasının hukuken mümkün olduğunu vurguladı. Gündoğan, TÜİK’e yapılacak resmi başvuru ve mahkeme sürecini de detaylı olarak anlattı.

Bireysel Dava Açılabilir

Gündoğan, “Emekli ya da aktif çalışanlar, hukuken menfaati olduğu için önce TÜİK’e resmi olarak başvurup gerçeği yansıtmayan enflasyonun düzeltilmesi ve doğru verilerin yayımlanması talebinde bulunacak. TÜİK bu başvuruya 30 gün içerisinde yanıt vermezse, vatandaşın talebi zımni olarak ret edilmiş sayılıyor” dedi.

Bilirkişi Tarafından Hesaplanır

İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun 10. maddesine istinaden, vatandaşın 60 gün içinde idari yargıda dava açabileceğini belirten Gündoğan, “Mahkeme, istatistik uzmanlarından oluşan bir bilirkişi heyeti oluşturup gerçek verilerin hesaplanmasını talep eder. Bilirkişi heyeti verilerin piyasa gerçekleriyle uyuşmadığı sonucuna varırsa, mahkeme TÜİK’ten verileri düzeltmesini ister” diye ekledi.

Geriye Dönük Hak Kaybı Giderilebilir

Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak Devlet resmen açıkladı! Dolar aralık ayında bu rakama çıkacak

Bu sürecin sonunda, TÜİK’in mahkeme kararıyla verileri güncellemesi halinde milyonlarca çalışan ve emeklinin zamlarının da güncellenmesi mümkün olacak. Böylece, geriye dönük hak kayıplarını giderme imkanı doğacak.

Avukat Gündoğan, bu gelişmelerin emekli, memur ve asgari ücretlilere büyük bir müjde olduğunu ifade etti ve “Bu hukuki yol sayesinde hak kayıplarının telafisi mümkün olacak” dedi.

Kaynak: İNTERNETHABER