Masaya Neler Geldi?

En düşük maaş, yapılan düzenlemeyle geçtiğimiz Ocak ayında 10 bin lira olarak belirlenmişti. Kök maaşı ve ek ödemesi toplamı 10 bin liranın altında bulunan 3.8 milyon emekliden 2 milyonunun ödemesi Temmuz zammıyla 10 bin liranın üzerine çıktı. Ancak 1.8 milyon emeklinin ise yüzde 24.73 artışa karşın kök aylığı ve ek ödemesinin toplamının 10 bin liranın altında kaldığı belirlendi. Bu kişilerin mevcut düzenleme gereği 10 bin lira almaya devam edeceği belirtildi.

Bakanlık kalem kalem açıkladı! Fahiş fiyata geçit yok Bakanlık kalem kalem açıkladı! Fahiş fiyata geçit yok

Alternatif Formüller

Bu durum üzerine başlatılan çalışmalarda, en düşük emekli maaşının 11 bin 500, 12 bin lira ve 12 bin 500 lira olmak üzere üç farklı formül gündeme geldi. En düşük maaşın 12 bin liraya yükseltilmesi durumunda, bundan yine 3 milyon 800 bin emeklinin yararlanacağı hesaplanıyor. Eğer en düşük maaş 12 bin 500 liraya çıkarılırsa, bu iyileştirmeden 4.5 milyona yakın emeklinin faydalanması bekleniyor.

Süreç Nasıl İlerliyor?

Hazırlanan çalışma, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak. Erdoğan'ın kararını vermesinin ardından düzenleme, bir önerge ile TBMM’ye taşınacak. Emeklilerin aylık ödemeleri 17 Temmuz'da başlayacak. SSK emeklileri 17-26 Temmuz'da, Bağ-Kur emeklileri ise 25-28 Temmuz'da aylıklarını alacak. Kök aylıklar ve ek ödemeler yüzde 24.73 artışa göre hesaplanarak emeklilere ödeme yapılacak.

Eğer düzenleme yetişirse, emeklilere yeni taban aylığa göre ödeme gerçekleştirilecek. Yetişmemesi halinde ise 10 bin lira taban aylık düzenlemesi kapsamında ödemeler yapılacak, oluşan zam farkı da sonradan emeklilerin hesabına yatırılacak.

Kaynak: TAKVİM