Mevcut durumda, tüm emeklilere ek olarak en az 2 bin TL seyyanen zam yapılması planlanıyor. Bu düzenlemelerin hayata geçmesiyle birlikte, emeklilerin yaşam standartlarında önemli bir iyileşme sağlanması hedefleniyor.

Görüşme Trafiği

AK Parti kurmayları, Hazine ve Maliye Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri, emekli maaşlarına iyileştirme yapılması amacıyla yoğun görüşmeler yürütüyor. Toplantılarda, en düşük maaşın ne kadar yükseltilebileceği masaya yatırılıyor. Mevcut bütçe imkanları ve iyileştirmeden yararlanabilecek emekli sayısı dikkate alınarak alternatifli çalışma yürütülüyor.

Alternatif Formüller

En düşük maaş yapılan düzenlemeyle geçtiğimiz Ocak ayında 10 bin lira olarak belirlenmişti. Temmuz zamlarının ardından maaşı 10 bin liranın altında kalan emekliler, düzenleme gereği 10 bin lira almaya devam edecek. Kök maaşı 10 bin liranın altında bulunan 3.8 milyon emekliden 2 milyonunun maaşı son zamla birlikte 10 bin liranın üzerine çıktı. Ancak, 1.8 milyon emeklinin kök maaşı halen 10 bin liranın altında.

Ek Zam ve Seyyanen Artış

En düşük maaşın 12 bin liraya yükseltilmesi durumunda bundan 3 milyon 800 bin emeklinin yararlanacağı hesaplanıyor. En düşük maaşın 12 bin 500 liraya yükseltilmesi halinde ise 4.5 milyona yakın emekli bu iyileştirmeden faydalanacak. Tüm emeklilere 2 bin liralık seyyanen zam yapılıp yapılmayacağı konusu da görüşülüyor. Ancak bütçeye getireceği yük nedeniyle uygulanma ihtimalinin zayıf olduğu belirtiliyor. Bu düzenleme Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın onayına sunulacak.

Maaşlar Ne Zaman Ödenecek?

Emeklilerin aylık ödemeleri 17 Temmuz'da başlıyor. SSK emeklileri 17-26 Temmuz'da, Bağ-Kur emeklileri ise 25-28 Temmuz'da aylıklarını alacak. Eğer düzenleme yetişirse, emeklilere yeni taban aylığa göre ödeme gerçekleştirilecek. Yetişmemesi halinde ise 10 bin lira taban aylık düzenlemesi kapsamında ödemeler yapılacak, oluşan zam farkı da sonradan emeklilerin hesabına yatırılacak.

Togg, Türkiye Elektrikli Otomobil Pazarında Zirvede! Togg, Türkiye Elektrikli Otomobil Pazarında Zirvede!

Maaş Zirvesi

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, AK Parti Genel Başkanvekili Mustafa Elitaş ve AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, emekli maaşlarını görüşmek üzere bir araya gelecek. Toplantı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılacak.

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, en düşük emekli maaşına yönelik iyileştirme çalışmalarını devam ettireceklerini belirterek, "Her 100 TL'lik artışın getirdiği bütçe karşılığı, yük var. Etki analizini yapıyoruz" diye konuştu. Güler, tüm emeklilere seyyanen zammın zor olduğunu, ancak karar çıkarsa vergi kanun teklifine ekleyerek düzenlemeyi Temmuz maaşlarına yetiştirebileceklerini ifade etti.

Kaynak: TAKVİM