Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) nisan ayı enflasyon verilerinin açıklanması, memur ve emekli zammına dair beklentileri netleştirdi. Nisan ayında enflasyonun aylık yüzde 3,18 olarak gerçekleşmesiyle, memur ve emekli maaşlarına yapılacak zam oranları daha belirgin hale geldi.

Nisan ayı enflasyon verilerine göre, SGK ve Bağ-Kur emeklileri Ocak, Şubat, Mart ve Nisan ayları için enflasyon farkını hak etmiş durumda. Bu durumda üçüncü aydan itibaren zam oranı yüzde 18,70 olarak belirlenmiş bulunuyor. Ancak bu zam Temmuz ayında maaşlara yansıyacağı için her ay açıklanan enflasyon oranları birikimli olarak hesaplanacak. Mayıs ve Haziran aylarının enflasyon verilerinin açıklanması bekleniyor.

Yeminli Mali Müşavir ve Ekonomist Muhammet Bayram, konuyla ilgili değerlendirmesinde, ilk 6 ayda yaklaşık yüzde 25 civarında bir enflasyon farkı oluşacağını ve SSK ve Bağkur emeklilerinin bu oranda zam alacaklarını öngördüğünü belirtti. Bayram'a göre, memur emeklilerine ise yüzde 20 oranında zam yapılabilir, ancak bu oran SSK ve Bağkur emeklilerinin alacağı zam oranına tamamlanabilir.

Ahmet Kurtuluş adlı Yeminli Mali Müşavir ise enflasyonun üzerine 5-6 puanlık bir refah payı yapılacağını öngörüyor ve SSK, Bağkur emeklilerinin maaşlarına yüzde 30'un üzerinde bir zam yapılacağını değerlendiriyor.

Temmuz'da Memur ve Memur Emeklisinin Maaşlarına Yansıyacak Zam Oranları Belli Oldu! Temmuz'da Memur ve Memur Emeklisinin Maaşlarına Yansıyacak Zam Oranları Belli Oldu!

En düşük emekli maaşının şu anda 10 bin TL seviyesinde olduğu belirtilirken, bu maaşın asgari ücrete oranla yetersiz olduğu vurgulanıyor. Tahminlere göre, en düşük emekli maaşı refah payı ile birlikte yaklaşık 13 bin TL civarında belirlenebilir.

Memur ve emekli zamlarına ilişkin kesin rakamların, TÜİK'in açıklayacağı enflasyon verileriyle birlikte netlik kazanması bekleniyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ