2024'ün ikinci enflasyon artış oranının belli olmasıyla birlikte 3.6 milyon emeklinin taban maaşında bir değişiklik yaşanmaması kafalarda soru işaretleri oluşturdu. Kök maaşlarında artış olsa da taban maaşa takılan bu emekliler için üç farklı formül üzerinde duruluyor. Peki, bu formüller neler ve kim ne kadar zam alacak? İşte merak edilen tüm detaylar...


Ek Zam ve Refah Payı Hesabı

Emekliler cephesinde, SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaşları, bir önceki 6 aylık dönemdeki enflasyon oranına göre belirleniyor. Temmuz zammı yatırılan paraya değil, kök aylığa yansıtılacak. Eğer emeklinin kök aylığı 10 bin liraysa bu tutara Temmuz zammı ilave edilecek. Ancak emeklinin kök aylığı daha düşükse ve taban aylık ödemesine ilişkin düzenleme kapsamında 10 bin lira yatırılıyorsa, Temmuz ayı zam oranı kök aylığa eklenecek.


Ek Ödeme Değişiklikleri

Geçmişte vergi iadesinin yerine gelen ve her ay ödenen ek ödeme, maaşın yüzde 4'ü ya da 5'i oranında veriliyor. 2024'ün ilk yarısında ek ödemenin oranı 7 bin 135 lira 19 kuruşun üstü aylıklarda maaşın yüzde 4'ü, altında ise yüzde 5'i olarak uygulandı. Bu sınır şimdi 8 bin 513 lira oldu. Yeni kök aylıkları bu tutarın üstünde olanların ek ödemesi yüzde 4, altında olanların ise yüzde 5 olarak hesaplanacak.


Zam Hesaplama

Mevcut sistemde SSK ve Bağ-Kur'lulara taban aylık düzenlemesi kapsamında en az 10 bin lira yatırılırken, enflasyon zammı bu tutara değil kök aylıklara yansıtılacak. Hesaplanan tutara yeni maaşın yüzde 4'ü ya da 5'i oranında ek ödeme eklenecek. Çıkan rakam taban aylığın altındaysa taban aylık, üstündeyse hesaplanan tutar emekliye ödenecek.


Örnek Hesaplamalar

Yeni banknotlar ortaya çıktı! Bankalar basılmasını istemişti Yeni banknotlar ortaya çıktı! Bankalar basılmasını istemişti
  1. Kök Aylık: 10.000 TL

    • Zamlı Kök Aylık: 12.473 TL
    • Ek Ödeme (%4): 498,92 TL
    • Toplam: 12.971,92 TL
  2. Kök Aylık: 9.500 TL

    • Zamlı Kök Aylık: 11.849,35 TL
    • Ek Ödeme (%4): 473,97 TL
    • Toplam: 12.323,32 TL

Ek Zam Formülleri

  1. Refah Payı Verilmesi: Hükümet belli oranlarda artış yaparak emekli zamlarını yükseltecek. Temmuz ayında bu yönde beklentiler güçlendi. Yüzde 24.73 çıkan enflasyon oranına eklenecek 10 puanlık artış zam oranını yüzde 35'e taşıyacak. Memur ve memur emeklileri için oran yüzde 30 olacak.

  2. Zamların Eşitlenmesi: Ocak ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin maaş artışları düşük çıkmış ve memur emeklileriyle eşitlenmişti. Temmuz'da ise memur emeklilerinin artışları SSK ve Bağ-Kur'lulara göre düşük çıktı. Bu durumda eşitleme yapılabilir.

  3. Taban Maaşın Artırılması: 10 bin lira olan taban maaşın artırılması bekleniyor. Taban maaşın 12-14 bin TL olması gündemde. Yıl sonu enflasyon hedefi olan yüzde 38 baz alınırsa taban maaş 14-15 bin bandında olabilir. Taban maaşın asgari ücret ile eşitlenmesi de gündeme getiriliyor, bu durumda taban maaş 17 bin TL'ye çıkabilir.


Yasal Düzenleme ve Ödemeler

Tüm bu ek ödemelerin yasal düzenleme ile yapılması gerekiyor. Bu yüzden karar verildikten sonra bir yasa teklifi olarak TBMM'ye sevk edilecek. Burada görüşüldükten sonra resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Emekliler maaşlarını peşin aldıkları için temmuz ayında ödenecek aylıklar zamlı olarak hesaplara yatırılacak. Ek ödemelere karar verilirse yasa çıktıktan sonra maaşlara eklenecek. Memur emeklileri ayın 1'inden itibaren maaş aldıkları için zam onlara henüz yansıtılmadı. SSK emeklileri ise 17'sinden sonra maaş alıyor. Bağ-Kur'luların maaş günleri ise 25'inden sonra başlıyor. Memurlar her ayın 15'inde aylıklarını alıyor.

Kaynak: HABER MERKEZİ