Yeni Düzenlemeyle İlgili Detaylar:

Havalar soğuyunca açıkladı! Yüzde yüz zam yaptılar Havalar soğuyunca açıkladı! Yüzde yüz zam yaptılar
  • Yetki Belgesi Zorunluluğu: 15 Eylül 2024'ten itibaren, yetki belgesi olmayan emlakçılar ilan veremeyecek. Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) uygulaması ile emlak ilanlarında yetki belgesi zorunlu hale gelecek.

  • Doğrulama Süreci: 31 Aralık 2024’e kadar doğrulama süreci esnek olacak. Yetki doğrulaması olumsuz sonuçlansa bile ilanlar yayınlanmaya devam edebilecek. Ancak, doğrulama yapılan ilanlarda ‘EİDS’den yetki doğrulaması yapıldığı’ ibaresi veya logosuna yer verilecek.

  • Tam Yasağın Başlangıcı: 1 Ocak 2025 itibarıyla, yetki doğrulaması yapılmayan ilanlar tamamen yasaklanacak.

  • Birden Fazla Yetkilendirme: Aynı taşınmaza birden fazla emlak işletmesinin yetkilendirilmesi mümkün olacak. Ancak, diğer ilanlara ait fiyat bilgilerine ve bu ilanlara ulaşmayı sağlayan kısayollara veya linklere yer verilecek.

  • Yetki İptali ve İlanın Durumu: Taşınmaz sahibi, e-Devlet üzerinden verdiği yetkiyi iptal edebilecek. Ancak, bu durumda ilan otomatik olarak yayından kalkmayacak. İlanın yayında kalacağı süre dolana kadar yetkilendirmenin sona ermesi durumunda, ilanın yenilenmesi gerektiğinde yeniden sorgulama yapılacak.

  • Tapusuz Taşınmazlar: Tapusuz taşınmazlarla ilgili ilanlar (kat irtifakı tesis edilmemiş konut projeleri, gecekondu vasfındaki taşınmazlar vb.) bu uygulamadan muaf tutulacak ve bu durum ilanlarda açıkça belirtilecek. Kullanıcılar, tapusuz taşınmazları bu şekilde kolayca ayırt edebilecek.


Yeni düzenleme, emlak sektöründe şeffaflığı artırmayı ve tüketici haklarını korumayı amaçlıyor. Emlak ilanlarıyla ilgili doğrulama süreçlerinin netleşmesi, alıcı ve kiracılara daha güvenilir bilgiler sunacak.

Kaynak: HABER MERKEZİ