Somali'ye Yeni Bir Görev

Türkiye'nin yerli ve milli imkanlarla ürettiği Oruç Reis Araştırma Gemisi, Somali’ye doğru yola çıkmaya hazırlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla İstanbul Boğazı’ndan Somali’ye uğurlanacak olan gemi, Ekim ayı sonunda Somali açıklarına varacak. Oruç Reis, Somali’de petrol ve doğal gaz için bugüne kadar yapılmamış 3 boyutlu sismik çalışmaları gerçekleştirecek. Çalışmaların ruhsatı alınmış üç deniz yetki alanında yapılacağı açıklandı.

7 Ay Sürecek Çalışmalar

Oruç Reis, Somali’deki üç bloktan ikisini karaya 50 kilometre, birini ise 100 kilometre uzaklıkta inceleyecek. Faaliyetlerin yaklaşık 7 ay sürmesi bekleniyor. Bu süreçte toplanan veriler Ankara’da analiz edilecek ve sondaj çalışmalarına uygun lokasyonlar belirlenecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, geminin faaliyet göstereceği alanın petrol emareleri taşıyan bir bölge olduğuna dikkat çekti.

Filyos’tan Yola Çıkacak

Oruç Reis, Filyos Limanı’ndan yola çıkarak Akdeniz, Süveyş Kanalı ve Kızıldeniz üzerinden Somali açıklarına ulaşacak. Türkiye’nin deniz kuvvetlerinden TCG Deniz ve TCG Gökova gemilerinin yanı sıra Zağanos Paşa, Sancar ve Ataman takip gemileri de Oruç Reis’e eşlik edecek. Geminin Somali açıklarına bu ayın sonunda varması planlanıyor.

Yerli ve Milli Gurur: Oruç Reis

Oruç Reis Araştırma Gemisi, 2017 yılında denize indirilerek Türk mühendislerinin emeğiyle üretildi. Geminin, 87 metre uzunluğa, 23 metre genişliğe ve 34 metre yüksekliğe sahip olduğu, 8 bin metre derinliğe kadar 3 boyutlu, 15 bin metre derinliğe kadar ise 2 boyutlu sismik operasyonlar yapma kapasitesine sahip olduğu belirtildi.

Zelenskiy'den Batı'ya Çağrı: Rusya'yı Barışa Zorlamak İçin Uzun Menzilli Silahlar Şart! Zelenskiy'den Batı'ya Çağrı: Rusya'yı Barışa Zorlamak İçin Uzun Menzilli Silahlar Şart!

Muhabir: NURGÜL GÜNAYDIN