Türkiye'nin enerji filosuna yeni katılacak yüzer üretim, depolama ve tahliye platformu (FPSO), Temmuz ayı sonunda Singapur’dan yola çıktı ve Türkiye'ye doğru yolculuğuna devam ediyor. Şu anda Afrika kıtasının batısında bulunan dev platformun Eylül ayının ortasında Akdeniz'e, ay sonu itibarıyla ise Türkiye’ye ulaşması bekleniyor.

Platform, Sakarya Gaz Sahası’nda üretime katkı sağlayacak ve denizde ham gazı işleyerek karaya çıkaracak. 5 milyon hanenin ihtiyacını karşılayacak kapasitedeki platform, günlük 10.5 milyon metreküp gaz işletme kapasitesine sahip. Marmara'da yapılacak bakım işlemlerinin ardından Zonguldak'taki Filyos Limanı'na gönderilecek ve 2026'da tam kapasiteyle çalışmaya başlayacak.

Akaryakıt fiyatlarına yeni indirim geliyor! İşte güncel akaryakıt fiyatları Akaryakıt fiyatlarına yeni indirim geliyor! İşte güncel akaryakıt fiyatları

Türkiye bu adımla, ABD, Rusya, Brezilya, Norveç ve Malezya'dan sonra böyle bir platforma sahip olan 6'ncı ülke olacak. Platformun ismi için “Cumhuriyet”, “Gazi” veya “Ertuğrul” gibi öneriler gündemde.

Muhabir: BİROL SANCAK