Et fiyatlarındaki artış, özellikle son dönemlerde dikkat çekici boyutlara ulaştı. UKON’un açıkladığı verilere göre, dana ve kuzu karkas et fiyatları bölgesel farklılıklar gösteriyor. Karadeniz ve Marmara bölgelerinde fiyatlar yükseklik kazanırken, Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde fiyatların daha uygun seviyelerde kalması dikkat çekiyor. Bu durum, tedarik zincirinin ve arz talep dengesinin nasıl etkilendiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, bu sorunun çözümü için sektörde köklü değişikliklerin gerekeceğini belirtiyor.
UKON tarafından paylaşılan et fiyatlarının bölgelere göre farklılık göstermesi dikkat çekti. Fiyat etiketine yansıyan farklılık üretim ve nakliye maliyetlerinin yanı sıra arz talep dengesi ile de ilişkili olabiliyor.
Karadeniz ve Marmara Bölgesi’nde yüksek seyreden fiyatlar Ege ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde Marmara ve Karadeniz bölgesine oranla daha uygun seyrediyor.
BÖLGE BÖLGE FAR EDİYOR
Ege Bölgesi
Dana Karkas Et: 316,67 TL
Kuzu Karkas Et: 331,67 TL
Akdeniz Bölgesi
Dana Karkas Et: 320,75 TL
Kuzu Karkas Et: 350,51 TL
Marmara Bölgesi
Dana Karkas Et: 326,17 TL
Kuzu Karkas Et: 388,92 TL
İç Anadolu Bölgesi
Dana Karkas Et: 321,91 TL
Kuzu Karkas Et: 372,65 TL
Doğu Anadolu Bölgesi
Dana Karkas Et: 326,00 TL