Elektrik ve doğalgaz sayaçlarına yönelik yeni düzenlemeler, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından açıklandı. 2014-2019 yılları arasında üretilen sayaçların, 2025 yılı sonuna kadar standartlara uygun şekilde muayene edilmesi gerekiyor. Muayene işlemini yaptırmayan veya eksik/hatalı bildirimde bulunan kullanıcılara 10 bin TL'ye kadar para cezası verilecek. Bu süreçte yapılacak muayeneler, kullanıcılar için ücretsiz olacak.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yılın başında Resmi Gazete'de yayımlanan Elektrik, Su ve Gaz Sayaçları Muayene Yönetmeliği'nde yapılan değişikliklere ilişkin yeni bilgiler kamuoyuna aktardı. Bu düzenleme, Türkiye'nin tüm illerinde bulunan doğalgaz, elektrik ve su sayaçlarıyla ilgili önemli kuralları içermekte olup, muayene prosedürleri ve yetkilendirilmiş kişilerin nasıl ve nerede muayene yapabileceği konularında bilgi vermektedir.

İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak İkinci el araçlar için flaş karar! Artık sadece böyle satılacak

BU SAYAÇLARIN TAMAMI SÖKÜLECEK
Bakanlık, 1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında üretilip piyasaya sürülen tüm doğalgaz sayaçlarının 2025 yılının sonuna kadar sökülüp, yerlerine geçerli standartlara uygun ve muayenesi yapılmış sayaçların takılmasını kararlaştırdı. Bu değişiklikle enerji tüketiminde güvenilirliğin artırılması ve mevcut sayaçların standartlara uygunluğunun denetlenmesi hedefleniyor.

DEĞİŞTİRME İŞLEMLERİNDE PARA ALINMAYACAK
Yeni uygulama çerçevesinde, sayaç muayeneleri ya bakanlığa bağlı il müdürlükleri ya da kullanıcıların tercih ettiği servisler tarafından yapılacak. Bu hizmetlerden dolayı Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, vatandaşlardan herhangi bir ücret talep etmeyecek.

HERKES SAYACINI SERVİSE GÖTÜRMEK ZORUNDA
Muayene yapılacak olan sayaç, kullanıcının bulunduğu yerden çıkarılarak servise götürülecek. Sayaç muayene başvurusu, ya kullanıcı ya da kullanıcı tarafından yetkilendirilen servis tarafından ilgili il müdürlüğüne yapılabilecek. İlgili damga ile işaretlenen sayaçlar, ilk muayene, periyodik muayene veya stok muayenesi sonuçlarına göre uygun bulunacak.

YAPMAYANLARA 10 BİN LİRALIK PARA CEZASI KESİLECEK
1 Ocak 2014 ile 31 Aralık 2019 tarihleri arasında piyasaya sürülmüş veya bu dönem içinde son muayenesi gerçekleştirilmiş doğalgaz sayaçları, ilgili il müdürlüğüne kullanıcılar tarafından ertesi yılın şubat ayının sonuna kadar bildirilmelidir. Bildirimlerin sonucunda, 2025 yılına kadar geçerli muayenesi yapılmış bir sayaç takılması zorunludur.

Bu tarihe kadar bildirimde bulunmayan veya eksik ve hatalı bildirimde bulunan kullanıcılara, sayaç kullanım süresinin sona ermesi nedeniyle 10.000 TL'ye kadar para cezası verilecektir. Belirtilen süre içinde bildirimde bulunmayan, eksik veya hatalı bildirim yapan kullanıcılar için idari yaptırımlar uygulanacaktır.

Kaynak: HABER MERKEZİ